Kako odabrati najukusniju šunku: Ovo su trikovi koji će vam pomoći pri kupnji

FOTO: Pixabay

Nije jednostavno kupiti domaću šunku.

Uoči uskrsnih blagdana, trgovački lanci i tržnice obiluju šunkama te je stoga teško odlučiti se koja je u tome obilju ona prava, i najukusnija. No, čini se kako je kod ove namirnice potrebno uvažiti staro, mnogima ne baš omiljeno pravilo ”koliko para, toliko muzike”. Domaće šunke, i one iz trgovačkih centara razlikuju se na prvi pogled. Domaća šunka treba mirisati po dimu, biti tvrda i puna pod prstima.

Ujedno, ako ste pobornik domaće šunke obratite pozornost na njezinu kompaktnost, jer domaće šunke kompaktnije su nego li one industrijske. Kada režete domaću šunku, unutra ćete pronaći čisto mesu, i poneku masnoću koja izgleda prirodno, dok s industrijskim šunkama to nije slučaj.

Prilikom kupnje šunka ne bi smjela probadati pod prstima. Uz to, treba znati da su blagdani uvijek prilika za prevarante pa tako nije rijetkost da proizvođači kako bi dobili na težini proizvoda u šunke i bunceke ubrizgavaju kako vodu, tako i aditive. Domaća šunka, prepoznati se može i po boji, prirodnom masnom ovitku, iz nje na dodir ne curi voda dok velike kompanije u svoje proizvode dodaju vodu.


Komentari