Ipak se može: Bandić za konsenzus oko otpada, poslao poziv svim klubovima

Foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poslao je poziv svim klubovima zastupnika u Gradskoj skupštini da imenuju po jednog predstavnika koji će u radnoj grupi s izrađivačima Plana gospodarenja otpadom i predstavnicima Gradske uprave izmijeniti Plan kako bi se postigao konsenzus oko njegovog prihvaćanja, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika.

Razlog tome je, kako kažu, “interes građana Zagreba koje treba staviti ispred političkih interesa pojedinih stranaka i pojedinaca”.

“Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom nema namjeru odustati od prilagodbe Plana da bude prihvatljiv, kako koalicijskim partnerima, tako i zastupnicima oporbe, jer se radi o iznimno važnom dokumentu za građane Grada Zagreba koji je preduvjet za povlačenje sredstava iz Europske unije s kojima bi se sufinancirali projekti izgradnje postrojenja te druge ekološke infrastrukture koja je potrebna radi učinkovitijeg i ekološki prihvatljivijeg gospodarenja otpadom, a čija procijenjena vrijednosti prelazi dvije milijarde kuna”, ističu u priopćenju.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić za HRT je izjavila kako će izmijeniti postojeći Plan te će novi Plan gospodarenja otpadom Grada Zagreba uputiti već na sljedeću sjednicu Gradske skupštine.

Iz Ureda gradonačelnika u priopćenju kažu kako je Plan gospodarenja otpadom temeljni dokument koji predstavlja bazu za uspostavu učinkovitijeg sustava gospodarenja otpadom koji zadovoljava ekološke standarde te europske i nacionalne direktive. Tvrde kako je prijedlog Plana, što ga je predložila Gradska uprava, napisan u skladu sa zakonskim propisima pa je kao takav dobio potrebnu suglasnost i mišljenja od Ministarstva zaštite okoliša i energetike, odnosno suglasnost na prijedlog Plana gospodarenja otpadom, pozitivno mišljenje o provedenom postupku strateške procjene i pozitivno mišljenje o prihvatljivosti plana na ekološku mrežu.

“S obzirom na burnu raspravu koja se vodila u Gradskoj skupštini, a uglavnom je bila usmjerena na dvije predložene lokacije i to lokaciju Obreščice u Brezovici – za izgradnju postrojenja za obradu biootpada te lokacije na Kostanjeku u Podsusedu – za uspostavu reciklažnog dvorišta za građevinski otpad u svrhu sanacije klizišta, oko čega nije postignut konsenzus, niti koalicijskih partnera HDZ-a i Neovisnih za Hrvatsku, niti zastupnika oporbe, gradonačelnik je predložio i alternativno rješenje, odnosno da se amandmanom izmijeni Plan, da se te dvije lokacije izbace kako bi Plan bio prihvaćen. No, nažalost, iako su time eliminirane primjedbe oporbenih i koalicijskih zastupnika, oni su ostali protiv ili suzdržani tako da Plan nije prihvaćen”, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika Bandića.

(Hina)


Komentari