Inicijativa ‘Narod odlučuje’ u tri dana prikupila čak 78.000 potpisa, najviše prikupljeno u Zagrebu

Igor Kralj/PIXSELL

rađanska inicijativa Narod odlučuje  u srijedu je izvijestila da je u tri dana prikupljanja potpisa za održavanje referenduma o izmjenama izbornog sustava prikupila 78.000 potpisa, unatoč tome da ju se, kako tvrdi, opstruira i na sve moguće načine onemogućava da prikupi potpise, te da je Rijeka jedini veliki grad u Hrvatskoj koji joj još uvijek nije izdao lokacijsku dozvolu.

Najviše potpisa prikupljeno je u Zagrebu, rekao je koordinator inicijative Zvonimir Troskot na konferenciji za novinare.

Rekao je da im je Zagreb strateško mjesto prikupljanja potpisa. Naveo je da su prijavili 317 lokacija u Zagrebu, za što su inicijalno morali platiti pola milijuna kuna te da su se odlučili za 20 lokacija, jer su bili u mogućnosti platiti 30.000 kuna. Zahvaljujući isključivo donacijama građana sada su dodatno otvorili još 10-ak vrlo frekventnih lokacija.

Zahvalio je volonterima koji nesebično daju svoje vrijeme kako bi omogućili građanima da se izjasne po pitanju referenduma o, kako je rekao, pravednijem izbornom sustavu, te donatorima koji s malim prilozima od 50 i 100 kuna omogućuju da se otvaraju novi štandovi za prikupljanje potpisa i da se plate sve pristojbe za mjesta izjašnjavanja koje gradovi od njih očekuju da plate. Ovisno o uplatama donacija otvarat će nove lokacije, poručio je.

Troskot kaže da još nije uspio vidjeti bankovne izvode da bi znao točan iznos dosad uplaćenih donacija. Najavio je da će konkretne brojke objaviti transparentno, s tim da građane traže privolu smiju li njihove podatke objaviti. Rekao je da je dosad sigurno oko tisuću građana uplatilo donacije u iznosima od po 50 do 100 kuna, te neke tvrtke u iznosima do 5000 kuna.

Kaže da još ne znaju točan broj lokacija jer im se svakim danom lokacije sve više povećavaju. Ne znaju niti koliko trenutno imaju volontera jer im se svakodnevno priključuju.

“Od četiri velika grada u Hrvatskoj Zagreb, Osijek i Rijeka i dalje naplaćuju pristojbe za mjesta izjašnjavanja, a Rijeka je jedini veliki grad koji još uvijek nije izdao lokacijsku dozvolu što direktno onemogućava Riječane da se izjasne po pitanju referenduma”, istaknuo je Troskot.

Rekao je da se u Rijeci potpisi prikupljaju jedino kod nekih crkava jer na javnim površinama nemaju mjesta gdje se Riječani mogu izjasniti.

Luka Mlinarić iz građanke inicijative Narod odlučuje naglasio je da iz Grada Rijeke još nisu dobili odobrenje za mjesta prikupljanja potpisa koje su tražili te da im je tek jučer dostavljen ugovor i predračun.

Riječani mogu očekivati prikupljanje potpisa u njihovom gradu tek krajem ovog tjedna, najavio je.

Troskot je pohvalio Grad Split jer je jedini veliki grad koji ne naplaćuje mjesta izjašnjavanja, a izdao im je i dozvole za osam dodatnih lokacija čime su omogućili građanima da na frekventnim lokacijama u gradu daju potpis.

“Nije nam jasno zašto nas Zagreb, Osijek i Rijeka na ovaj način opstruiraju”, upitao je Troskot.

Mlinarić je rekao da se upravo to izdavanje dozvola za mjesta prikupljanja potpisa na neki način pretvorilo u “glavno oruđe onemogućavanja građana da daju svoj potpis za referendumsku inicijativu o promjeni izbornog sustava”.

“Naplata javnih površina, ali i šutnja administracije te druge otegotne okolnosti s kojima se suočavamo duž cijele Hrvatske, onemogućuju građanima njihovo Ustavom zajamčeno pravo na traženje referenduma”, ustvrdio je.

Podsjetio je kako je potrebno prikupiti više od 370.000 potpisa u samo 15 dana. Potpisi se prikupljaju od 13. do 27. svibnja.

(Hina)


Komentari