Dobrović: ‘Tražimo da nas gradonačelnik Bandić primi zbog problema klizišta i gospodarenja otpadom u Zagrebu’

Klub Mosta nezavisnih lista na čelu s dr. sc. Slavenom Dobrovićem danas je u Hrvatskom saboru primio delegaciju Udruge Eko – 2000 iz zagrebačkog naselja Susedgrad, te dr.sc. Želimira Ortolana koji je prezentirao osvrt na plan sanacije klizišta u Podsusedu koji Grad Zagreb predlaže u okviru gradskog Plana gospodarenja otpadom.

Dr.sc. Ortolan u svojoj je prezentaciji tijekom sastanka detaljno obrazložio stanje u Podsusedu do kojeg je došlo zbog višedesetljetnog eksploatiranja mineralnih sirovina za potrebe obližnje cementare. Prezentirao je uvide koje je stekao svojim istraživanjem, te izložio geotehnički model koji je razvio i obranio u svojoj Disertaciji još 1996. godine i to upravo na području Podsuseda.

„Nažalost, ove vrijedne geotehničke podloge nisu iskorištene na adekvatan način, pa je danas aktualni projekt sanacije ovog velikog klizišta loš i nedopustiv. Predviđen je trajni smještaj velikog postrojenja za drobljenje građevinskog otpada u urbanu zonu, te dugogodišnje nasipavanje, dobrim dijelom na aktivnoj zoni klizišta – a visoki efekti se postižu samo nasipavanjem u pasivnoj zoni klizišta. Takav pristup je skup, neracionalan, štetan za okoliš i zdravlje stanovnika i na koncu nesiguran po pitanju same sanacije ovog velikog klizišta. Nasuprot tome, pravo rješenje je u što kraćem roku nasipati pasivnu zonu, ukloniti postojeći objekt i koristiti sav raspoloživi prirodni materijal iz okolice“, objasnio je dr. Ortolan.

Stoga saborski zastupnik Mosta i bivši ministar energetike i zaštite okoliša Slaven Dobrović ističe kako će zbog ovog iznimno važnog problema za grad Zagreb tražiti da Udrugu Eko 2000 i dr. Ortolana u pratnji bivšeg ministra primi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Naime, više od 7 600 građana zapadnog dijela Zagreba svojim potpisom peticije protiv postavljanja postrojenja za obradu i skladištenje građevinskog otpada na području bivše tvornice cementa, u svrhu navodne sanacije klizišta.

Kako je naglasio dr.sc. Dobrović gospodarenje otpadom velik je problem ali ujedno i prilika za održivi razvoj koja se po aktualnom prijedlogu plana gospodarenja otpadom u Zagrebu


Komentari