Alarmantni podaci: Nastavljen pad cijepljenja kod djece

Prema izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), prošle godine nastavljen je pad cijepnih obuhvata u djece, koji je prisutan u zadnjih šest godina, a najveći je pad uočen kod cijepljenja u drugoj godini života s MPR cjepivom protiv ospica, rubele i mumpsa, zatim DTP cjepivom protiv difeterije, tetanusa i hripavca, te cjepivom protiv hepatitisa B.

U Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a zaključuju kako je zbog kontinuiranog pada cjepnih obuhvata ozbiljno ugrožena razina kolektivnog imuniteta, prvenstveno kod djece predškolske dobi u Hrvatskoj.

Ako se pod hitno ne zaustavi trend pada cijepnih obuhvata, u skoroj budućnosti možemo očekivati epidemije, ponajprije ospica, rubele, hripavca i mumpsa, upozorava se u izvješću.

Pad cijepljenja s DTP cjepivom vidljiv je i prilikom docjepljivanja u petoj godini života. Obuhvat na razini Hrvatske iznosi 85,6 posto, no postoje velike razlike među županijama – od 41,7 posto u Dubrovačko-neretvanskoj županiji do 97,4 u Virovitičko-podravskoj županiji.

Kad je riječ o MPR cjepivu, lani je obuhvat cijepljenja bio 89 posto, čime je nastavljen pad broja cijepljenih. Primjerice, 2016. godine su obuhvati prvi put pali ispod 90 posto, nakon više od 20 godina visokih cijepnih obuhvata, tj. nakon 1994. godine, kad su bili 89,9 posto.

Iako MPR obuhvati već šest godina padaju i pri upisu u školu, još su uvijek na visokoj razini i osiguravaju visoku razinu kolektivne zaštite školske djece od ospica, rubele i mumpsa, navodi se u izvješću.

Međutim, kod djece predškolske dobi iz godine u godinu se povećava udio osjetljivih zbog necijepljenja, što predstavlja realnu opasnost za izbijanje epidemije, pogotovo u županijama s najnižim obuhvatima kao što su Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska i Osječko-baranjska županija.

Obuhvati također značajno variraju unutar županija. Primjerice, u Splitsko-dalmatinskoj županiji se cijepni obuhvati za primarno MPR cijepljenje kreću od 53,3 posto na Hvaru do 100 posto na Visu, a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji od 40,8 posto u Dubrovniku do 80,5 posto u Metkoviću.

Obuhvat je niži i u Rijeci gdje iznosi 78,3 posto te Osijeku gdje je 80,7 posto, dok je viši nego godinu dana ranije u Splitu (78 posto).

Cijepljenjima koja se provode u školskoj dobi još se uvijek postižu visoki cijepni obuhvati, što značajno doprinosi održavanju kolektivnog imuniteta. Kod docjepljivanja u osmom razredu osnovne škole protiv difterije i tetanusa na razini Hrvatske postignut je obuhvat od 94,4 posto, a razlike među županijama nisu toliko velike kao za cijepljenja u predškolskoj dobi.

Cijepljenjem protiv hepatitisa B u šestom razredu osnovne škole također se još uvijek postižu visoki cijepni obuhvati (96,3 posto) uz male razlike među županijama. Jedino cijepljenje koje ne pokazuje zamjetan trend pada obuhvata na razini Hrvatske je BCG, koje se provodi u rodilištima.

(Hina)


Komentari