Zagrebačka tradicija pretočena u nakit koji ćete obožavati

Licitar, tradicionalni zagrebački motiv oblika srca, a inače starohrvatski kolač od meda, sada je već utemeljen kao poznati ljubavni motiv!

Tradicija izrade kolača ‘Licitara’ kreće još u srednjem vijeku. Izrađivan s namjerom prenošenja simbolike ljubavi, postaje omiljen odabir simboličnog poklona mladića djevojkama.

Žarke crvene boje, ukrašen bijelim šarama i često – ogledalcem šalje poruku o ‘ogledalu zaljubljenosti’ i osjećaju kako u voljenoj osobi vidimo vlastitu polovicu. Jedna od legendi kaže kako bi mladić u trenutku kada bi se djevojka ogledala u Licitaru stao pored nje, kako bi i on bio u odrazu, te bi tako zajedno stvorili prikaz zaljubljenog para u srcu.

Poklanjanje ‘Licitara’ kao iskaz zaljubljenosti, ljubavi i privrženosti kroz godine postaje utvrđeni običaj, a danas se ljubav preko licitara ne izražava samo partneru, već i drugim voljenim osobama – obitelji i prijateljima. Najčešće viđen na sajmovima, crkvenim događanjima ili u suvenirnicama, ovaj poznati starozagrebački spoj boja i oblika postaje inspiracija za brojne ukrasne predmete, odjeću i nakit.


Danas je motiv licitara autohtoni hrvatski suvenir te uz priču o hrvatskoj baštini nastavlja nositi poruku poklona ljubavi, a o njegovoj snazi govori i činjenica kako je 2010.g. upisan na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Upravo ovaj motiv inspirirao je zlatarnicu Rodić u izradi naušnica i privjeska ‘Licitar’, koje se danas nalaze u prekrasnoj kolekciji tradicionalnog hrvatskog nakita.

‘U izradi nakita danas nije dovoljna samo ideja i vizualni koncept, potreban je i temelj – ona priča koja stoji iza koncepta. U slučaju Licitara, govorimo o tradicijskom nakitu čiji temelji sežu daleko u prošlost, pričajući priču o ljubavi, noseći titulu zaštitnog lica Zagreba i okolice’, objašnjavaju Rodići.

 Idealni kao poklon, čekaju vas nasuprot zagrebačke katedrale u Bakačevoj 11!

Svi naši čitatelji dobivaju 20% popusta na kupovinu Licitara! Samo je potrebno pri kupovini navesti ključnu riječ – ime portala!

Komentari

loading...