Stručnjakinja objašnjava kako se boriti protiv prištića i akni na koži koji nastaju od nošenja zaštitnih maski

Zbog cjelodnevnog nošenja zaštitnih maski, nažalost, primjećujemo sve više neugodnih pojava na koži u vidu prištića i akni. Najčešće se pojavljuju na bradi, rubu vrata, vrhu nosa i na obrazima.

Kombinacija vrućine, znoja, pudera i zaštitne maske stvara idealne uvjete za začepljenje pora, koža ne može disati te nastaju prištići i akne.

Kako se boriti protiv prištića i akni na koži koje nastaju od nošenja zaštitnih maski, upitali smo Irenu Marković, beauty konzultanticu i vlasnicu salona IM Estetica.

Najčešća pitanja brojnih žena koje imaju problema s aknama su kako ublažiti postojeće i, što je još važnije, kako spriječiti nastanak novih akni. Što savjetuje klijenticama,  kojim se tretmanima podvrgnuti u salonu, a koje ukomponirati u svoju kućnu njegu, Irena Marković objasnila je kroz tri glavna tretmana.

1) Dvostruka metoda čišćenja lica

Ako i niste čuli za ovu metodu čišćenja lica, sada je pravo vrijeme da je uvedete u
svoju skincare rutinu i zaista ćete primijetiti velike razlike.

Dvostruka metoda čišćenja podrazumijeva uvođenje dviju vrsta čistača za kožu:

Uljni (može biti i druga vrsta čistača ako ne volite uljne emulzije, npr. u vidu pjene) i gel-čistač na bazi salicilne kiseline. Salicilna kiselina moćan je saveznik u borbi protiv izbijanja akni, ima protuupalna svojstva, smanjuje proširene pore, smanjuje izlučivanje sebuma, uništava bakterije koje stvaraju akne.

Cilj ove metode je potpuno očistiti kožu od svih nečistoća, sebuma, polutanata, ostataka make-upa i SPF-a.

Preporuka je da se dvostruka metoda čišćenja radi ujutro prije nanošenja seruma i krema i navečer nakon radnog dana, kako biste očistili kožu od svih nečistoća. Prilagodite izbor čistača svom tipu i stanju kože, savjetuje Irena Marković.

2) Piling

Dobra skincare rutina ne može proći bez korištenja pilinga. Piling je nužan dio skincare rutine jer pomaže u odstranjivanju mrtvih stanica kože, posvjetljuje ju, činu je mekšom i glađom, sprečava začepljenje pora.

Preporuka je da se piling radi jedanput do dva puta tjedno kako se ne ne bi narušila barijera kože i stvorila preosjetljivost. Na tržištu postoje razne vrste pilinga, od mehaničkih, enzimskih, do profesionalnih kemijskih, izaberite onaj koji vam najviše odgovara prema vašem tipu i stanju kože.

3) Lagani serumi/ hidratantne kreme na bazi hijaluronske kiseline i salicilne kiseline, mineralni puderi

Kako ne biste dodatno začepili pore, u svoju skincare rutinu uključite laganu kremu ili serum koji ima sastojke poput hijaluronske kiseline, koja će hidratizirati kožu i dati joj punoću, i salicilne kiseline koja će očistiti kožu od prištića i spriječiti  nova izbijanja.

Iako nam se pod maskom lice baš i ne vidi, teško se odričemo omiljenog pudera iako nam u ovakvim uvjetima stvara “nered” na koži. Odlična zamjena za teške tekuće pudere su mineralni puderi koji su doživjeli pravi bum u posljednjih nekoliko godina.

Mineralni puderi sadrže sastojke poput titanijeva dioksida koji štiti od UVA i UVB zraka i cink oksida koji djeluje protuupalno, što je idealan sastav za masnu kožu i kožu sklonu aknama. Osim zaštitnih i protuupalnih svojstava, s mineralnim puderima koža “diše” i što vrijeme više odmiče, poprima ljepši izgled, baš kao da imate “second skin”.


Komentari