Spremate se na važan sastanak, a muči vas želudac? Riješite problem na učinkovit i jednostavan način!

foto:pexels

Želučane tegobe poput proljeva neugodna su pojava koja nam može znatno pomrsiti planove. Iako ne predstavlja pravu opasnost za zdravlje, riječ je o pojavi koju želimo što prije zaustaviti, posebno ako smo na godišnjem odmoru i želimo uživati, a ne provoditi vrijeme u hotelskoj sobi u blizini toaleta ili ako se spremamo na poslovni put ili važan sastanak pa ovakav problem postaje pravi uteg. Složit ćete se da uistinu nije ugodno ići na sastanke s grčem i bojazni kako bi vam važan sastanak mogli uništiti ovakvi problemi.

Kako biste na put krenuli bezbrižni, a na sastanku briljirali, donosimo sjajna i učinkovita rješenja!

foto:pexels

Učinkovit prirodni lijek protiv proljeva

Pomiješajte 3 žličice mljevene kave s dvije žlice limunova soka i to miješajte žlicom dok ne dobijete kašu. Pojedite smjesu koju ste dobili. Okus nije dobar, no izdržite bez dodavanja sladila jer ona mogu pogoršati proljev.

Poznato je da sušene borovnice zaustavljaju proljev, a najbolje ih je uzimati s probioticima iz jogurta i sličnih proizvoda.

Protiv proljeva će pomoći i bijela riža. Obična, kuhana bijela riža koristi se još od davnina kao učinkovit lijek protiv proljeva. Koristi se u borbi protiv želučanih tegoba jer je lako probavljiva i neće izazvati mučnine ni iritacije želuca. Jednostavno pojedite šaku kuhane, lagano zasoljene bijele riže. Kada ponovno osjetite glad, pojedite još toliko. Porcije moraju biti male.

Banana će pomoći da zaustavite proljev. Ovo ukusno voće “zatvara” probavu, zbog čega je odličan izbor protiv proljeva. Banana sadrži veliku količinu pektina koji je preporučljiv kod želučanih tegoba. Isto tako, u banani ima puno kalija i elektrolita koji su nam potrebni u trenutku kada ih nekontrolirano gubimo prekomjernim izbacivanjem tekućine. Da biste zaustavili proljev, jednostavno tijekom dana polako pojedite jednu do dvije zrele banane.

Iako se želučane viroze i trovanja hranom manifestiraju na jako sličan način, važno je utvrditi o čemu je točno riječ. Naime, određena želučana oboljenja mogu postati vrlo opasna ako se ne dijagnosticiraju i  ne liječe na vrijeme.

Liječenje

Pravilna hidratacija organizma i održavanje razine elektrolita pod kontrolom važni su u oba slučaja. Izbjegavajte kupovne sokove jer oni mogu uznemiriti želudac. Radije se odlučite za vodu, nezaslađeni čaj od metvice ili rehidracijske pripravke koje možete nabaviti u ljekarni.

Kad je riječ o prehrani, najbolje je jesti banane, prepečenac i rižu te piti prirodni jabučni sok. Za nekoliko dana simptomi bi se trebali smiriti i tada se mogu polako uvoditi ostale namirnice u prehranu. Simptome poput dehidracije, krvi u stolici, abdominalne boli i naglog gubitka težine ne smijete ignorirati. Ako se jave, svakako se obratite liječniku.

Kad nemamo vremena spraviti domaći pripravak i treba nam hitno rješenje…

Ako se nalazite na putu i nemate vremena ni mjesta spraviti neki od domaćih pripravaka, mogu vam pomoći proizvodi u obliku gela, poput Enterosgela ili tableta koji liječe akutni proljev i kronični proljev povezan sa sindromom iritabilnog crijeva.

Riječ je o proizvodima koji djeluju kao pametna spužva, selektivno vežu štetne tvari, patogene i alergene i omogućuju njihovo uklanjanje, ostavljajući pritom korisne tvari slobodnima.

Za djecu se  u posljednje vrijeme roditelji odlučuju za proizvode poput Biorele, koji su ukusni, djeluju kao obična čokoladica, reguliraju i obnavljaju crijevnu mikrofloru, a uravnotežena kombinacija elektrolita u oralnoj rehidracijskoj soli nadoknađuje gubitak elektrolita i vode kod proljeva.


Komentari