ZNA LI KRANJČAR ŠTO ZAPRAVO RADI? Uveo novu formaciju, vratio ‘playmakera’, u špicu stavio veznog igrača…

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Kakve je to promjene uveo Kranjčar?

Na današnjoj pressici za medije, Zlatko Kranjčar, objavio je kakve je promjene napravio u Dinamovim redovima.

Kranjčar krenuo s drastičnim korekcijama u Dinamu.

Dinamo u utorak 26. srpnja igra prvu utakmicu trećeg pretkola Lige prvaka protiv istoimenog kluba iz Tbilisija, a Dinamov strateg Zlatko Kranjčar u potpunosti će promijeniti sustav igre. Kranjčar će na gruzijsku momčad poslati igrače u formaciji 3-4-1-2 i kako je najavio taj će sustav forsirati kroz cijelu sezonu. Podsjetimo, tu je formaciju koristio i u vrijeme kad je bio izbornik Hrvatske, a cijelu igru gradio je oko Nike Kranjačra, u Dinamu će ‘Niko Kranjčar’ biti mladi talent, Ante Ćorić.

Ćorić je novi ‘Niko Kranjčar’

Logično je zapravo bilo nakon odlaska Marka Pjace da glavnu ulogu prve zvijezde kluba preuzme Ćorić jer je na svoju veliku priliku čekao cijelu prošlu sezonu, a Dinamu je nasušno potreban igrač koji će u novoj sezoni nositi igru. Ćorić je svakako nogometaš kojem se može povjeriti uloga vođe, odnosno, playmakera momčadi jer ima sve potrebne kvalitete koje bi trebao imati jedan razigrivač u momčadi. Ima dobar pregled igre, dribling, točan je u kratkim dodavanjima i ima jednu dozu nepredvidivosti i na momente zna biti eksplozivan, primjerice kod pokretanja protunapada.

U pripremnim utakmicama i u utakmicama s Vardarom bilo je vidljivo kako je Dinamo momčad bez ideje, odnosno, da rezultat ne postiže momčad već se do njega dolazilo individualnom kvalitetom pojedinih igrača. Ćorićeva uloga ‘playa’ trebala bi riješiti problem distribucije lopte prema naprijed, čime bi se automatski pojačala opasnost iz vrha napada i na krilima. No, nova ideja o promjeni formacije i građenju igre oko Ćorića nosi sa sobom i nekoliko problema.

Veliko opterećenje Roga, Pivarića i Stojanovića

Naime, Dinamo će izgubiti na sigurnosti po bokovima jer će Stojanović i Pivarić preseliti na poziciju, vjerojatno malo povučenijih, krilnih igrača, a to će staviti veliki pritisak na njih jer će jednako kvalitetno morati igrati i u napadu i u obrani. Obojica su podjednako dobri u oba smjera, ali za očekivati kako će kiksati više od prosjeka jer su praktično dobili dupli posao na koji se nisu stigli priviknuti. Nadalje, gužva je nastala i u veznom redu. Antolić i Machado krenuli su iznenađujuće dobro u novu sezonu i grijeh bi bio preseliti ih na klupu, stoga je logično da će ih Kranjčar ostaviti iza leđa Ćoriću. No, gdje će Cico s drugom najvećom zvijezdom u klubu, Markom Rogom?

Njemu je pak namijenio ulogu napadača. Da dobro ste pročitali, a Cico je to ovako objasnio. “Marko je polivalentni igrač kojeg možemo koristiti na svakoj poziciji, jednako će dobro odigrati i u vezi i u napadu. Ima dobar udarac, zna zabiti gol i dobro će se nadopunjavati sa Soudanijem. A u fazi obrane stajat će iza Ćorića”, kazao je Kranjčar, prenosi Večernji.

Samim time Rog bi također dobio dupli, pa i trodupli posao jer bi šprintao u defenzivu, potom sudjelovao u tranziciji u vezi i na koncu morao djelovati kao napadač. Rog je sposoban, pa i više od toga, a je li dorastao ovoj ulozi, kakvu primjerice igra Rooney, vidjet ćemo u sljedećim utakmicama, naravno, ako u međuvremenu ne ode iz Dinama.

Tko će na gol, a tko u obranu?

Ostaju još dva neriješena pitanja, tko će igrati obranu i najvažnije, tko će biti na golu? Kako sada stvari stoje na vrata će opet Eduardo, iako je Šemper puno bolja opcija, istina trebalo bi istrpiti neke početničke pogreške, ali ako je mogao Milan s Donnarummom, može i Dinamo sa Šemperom. Što se tiče obrane, nju bi činio, ne baš sigurni trojac Beković-Sigali-Schildenfeld, a umjesto Benkovića ili Sigalija možda s vremenom zaigra i novopridošli Lešković. No, prijeko je potrebno da Kranjčar napokon stvori stoperski par, odnosno, od sada trio koji će se se razumjeti, što se kaže, u dušu jer se obrambeni šumovi u komunikaciji kao protiv Vardara ne smiju ponavljati.

Na koncu ne možemo se ne zapitati, zna li Kranjčar što radi s Dinamom? Ova momčad već godinama igra jedan u potpunosti drugačiji sustav 4-2-3-1, a nagla promjena bit će svojevrstan šok za neke igrače. No, trenutni kadar igrača zapravo je idealan za ovu postavu, doduše nedostaju kvalitetne špice jer su Hodžić i Henriquez daleko od dobre forme, ali za ostatak momčadi teško se mogu naći zamjerke. Prvi test je kao što smo već kazali protiv Tbilisija u 20 i 45 u utorak, a tada ćemo vidjeti je li Cico na dobrom tragu.


Komentari