ZIMSKI SPEKTAKL: Po stazi u centru skijat će legende, a nakon njih i najmlađi Zagrepčani

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Utrka u centru grada jedinstvena je u svijetu.

Staza od katedrale do Manduševca proteže se na 161 metar dužine i 10,5 metara širine, a po njoj će u srijedu, između dvije sljemenske utrke, skijati legende. Zbog ovoga je u centar grada kamionima dovezeno 900 kubika snijega.

Ova jedinstvena utrka počinje danas u 19.15 sati, a skijat će i Ivica i Janica. 

“Ukupni budžet za Snježnu kraljicu je ove godine 23.5 milijuna kuna, od toga 75 posto sredstva kao i prijašnjih godina dokle iz komercijalnih izvora kao i prijašnjih godina, znači sponzori, tv prava, prodaja uilaznica i cijeli ovaj program koji imamo ove godine, koji zamjenjuje utrku legendi koje smo imali prijašnjih godina je uklopljen u cijeli taj budžet”, kazala je Kristina Laco iz organizacijskog odbora Snježne kraljice.


Tko se dolazi?

Na startu će skijaši prolaziti kroz vrata kakva su bila na Svjetskom kupu prije pola stoljeća, dok će ih na cilju čekati ona najsuvremenija. Upravo time organizatori žele pokazati koliko se tehnologija mijenjala kroz desetljeća. Svatko od sudionika nosit će i nešto od opreme iz svog vremena.

Predvodnici revijalne utrke biti će pobjednici Svjetkog kupa, Francuz Jean-Claude Killy (1967, 1968) i Austrijanac Karl Schranz (1969, 1970). Osim njih nastupit će i Annemarie Moser-Pröll koja je čak šest puta ponijela naslov ukupne pobjednice Svjetskog kupa, pet puta u nizu od 1971. do 1975. godine, te još jednom 1979. godine.

U Zagreb dolaze i muški rekorederi Marco Girardelli i Marcel Hirscher. I jedan i drugi u svojim “vitrinama” imaju pet Velikih globusa, a dok ih je Girardelli osvajao na preskokce, svakih nekoliko godina, Hirscher ih je pokupio posljednjih pet godina u nizu, a on je ujedno i najmađi predstavnik.

On i Ivica biti će jedini koji će nastupiti i u revijalnoj i u slalomskoj utrci na Sljemenu dan kasnije, a uz njih će po Bakačevoj skijati i “Tomba la Bomba”, talijanski pobjednik Svjetkog kupa 1995. godine.

Najpoznatija braća i sestre

Osim Kostelića u Zagreb su trebali doći i Andreas Wenzel i njegova sestra Hanni, no ona ipak ne dolazi. Ovaj obiteljski par bio je najpoznatiji na svijetu do pojave Ivce i Janice, a dok je Wenzel izjednačen s Ivicom (obojica su jednom osvojili Veliki globus), Janica je “prešišala” Hanni. Naime, ona je Svjetski kup osvajala tri puta, a Njemica dva.

U Bakačevoj će skijati i jedina Amerikanka koja je osvojila Veliki globus do pojave Lindsey Vonn. Radi se o Tamari McKinney, a uz nju dolazi i Šveđanka Pernilla Wiberg, Janičin uzor, te Tina Maze, piše Gol.hr.

Djeca na snijegu

Nakon što se 18 skijaških legendi spusti Bakačevom i priredi skeptakl za pemćenje, staza će do 15. siječnja biti otvorena za građane. Na njoj će biti organizirana i škola skijanja za djecu u sklopu kampanje Međunarodne skijaške federacije “Bring Children to the Snow”.

Nakon zatvaranja staze, snijeg će biti prevezen na sanjkalište na Cmroku

>>> BLOKIRANE CESTE: Zbog Snježne kraljice i skijanja legendi onemogućen promet (INFOGRAFIKA)

Komentari