ZIMSKA KRALJICA: Janica danas slavi 35. rođendan

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Janica je postavila rekorde o kojima većina može samo sanjati.

Na današnji dan, 5. siječnja 1982.g rođena je Janica Kostelić, bivša hrvatska alpska skijašica.

Naša kraljica snježnih sportova osvojila je četiri zlatne i dvije srebrne olimpijske medalje, čime je postala najuspješnija alpska skijašica u povijesti Zimskih olimpijskih igara.

Osim toga, osvojila je Svjetski kup 2001., 2003. i 2006. godine. Dana 15. siječnja 2006. Kostelić je postala treća skijašica u povijesti Svjetskog skijaškog kupa (nakon Šveđanke Pernille Wiberg i Austrijanke Petre Kronberger) koja je pobjeđivala u utrkama u Svjetskom kupu u svih pet skijaških disciplina.

Dana 5. veljače 2006. Janica je postala druga skijašica (nakon Petre Kronberger) koja je pobijedila u svih pet disciplina u jednoj sezoni. Skupila je i rekordan broj bodova u jednoj sezoni, 1970.

“S tri godine starosti Janica je prvi puta stala na skije, ali stalno je padala i ometala drugu djecu i mislili smo da nikada neće naučiti skijati“, kazala je jednom prilikom njena majka Marica.

Zlatna olimpijska medalja iz Salt Lake Cityja bila je prva medalja u povijesti hrvatskog skijanja i prva hrvatska medalja na zimskim olimpjskim igrama

Naša skijaška uzdanica 19. travnja 2007. godine objavila je da odlazi u mirovinu, a glavni razlog su brojne ozljede koje su je zadesile tijekom skijaške karijere.

>>> PREPLAVLJEN TRG: Zbog skijaškog spektakla 10 tisuća Zagrepčana skupilo se u Bakačevoj

>>> SKIJAŠKI SPEKTAKL: Zbog čega je Snježna kraljica na meti dežurnih ‘gunđala’?

 


Komentari