ZDRAVKO MAMIĆ NAJAVLJUJE PREOKRET? Nakon ovog poteza možemo očekivati i priznanje

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Zdravko Mamić svoje jade dijeli putem Facebook stranice.

Veliki gazda iz Maksmira požalio se na svojoj Facebook stranici kako mu je dosta svega. Okupljenima oko svog lika i dijela, objavio je Zdravko da njegov brat Zoran Mamić, Damir Vrbanović i on  povlače utemeljenu žalbu na USKOK-ovu optužnicu. Teško je Zdravku Mamiću jer je obvezan čuvati tajnost postupka dok, po njegovom mišljenju, institucije Države distribuiraju medijima dijelove informacija o predmetima kako bi ga učinile krivim prije suđenja.

“… moj brat Zoran Mamić, Damir Vrbanović i ja povlačimo utemeljenu žalbu na USKOK-ovu optužnicu. Poštujemo sud kao jedino mjesto gdje se dokazuje neovisnost i očekujemo brzo suđenje.”, navodi Mamić i prilaže žalbu podnesenu u srpnju ove godine.

Osim što je zanimljivo čuti jade nekadašnjeg šerifa hrvatskog nogometa, zanimljivo je i proanalizirati što povlačanje žalbe u slučaju Mamić ustvari implicira. U pozadini glasno zvoni Mamićevo priznanje. Ukoliko uzmemo u obzir sve optužujuće materijale koje je USKOK prikupio i u kojima veliku ulogu igraju svjedočenja nogometaša, naglasak se stavlja na međunarodne istrage, prevenstveno na onu u Švicarskoj, koja se jasno očitovala o ovom slučaju prije nekoliko dana.

Protiv međunarodnih istraga teško da može

“Još uvijek traju rokovi za podnošenje žalbe no glavni dio posla je završen. Ono s čim mi imamo ovdje posla se može nazvati gospodarskim kriminalom grublje vrste.“, rekla je tada viša državna odvjetnica Esther Omlin.


Jasno je da ovakvim dokazima braća Mamić ne mogu manipulirati jer, sve da se iskazi nogometaša i povuku, dokazi međunarodnih istraga ostaju takvi kakvi jesu. Stoga, da je Mamić ostao pri svojoj žalbi i upuštao se u dodatne pravne zavrzlame, oslobađajuća presuda bila bi znanstvena fantastika.

Čak i da računa na pomoć dosadašnjih političkih uzdanika, računica bi ga izdala jer je novi predsjednik njegove političke opcije jasno dao do znanja da ovakve “mutne poslove” ne želi u ladicama svog radnog stola.

Ukoliko odvrtimo film malo unatrag, od početka Mamićevog neslavnog pada u ruke zakona, proteže se teza o priznanju i nagodbi. Nakon povlačenja žalbe, to se čini kao najizgledniji scenarij. Teško da Zdravku Mamiću išta više može pomoći, osim vlastitog mirenja s počinjenim (ne)djelima i pokušaja izvlačenja što manje kazne, pa makar i bez silnih miljuna od kojih će se, dakako, morati oprostiti.

Iako smo s njim navikli na preokrete koji graniče s iracionalnošću, sve je izglednije da ovaj put ništa slično nećemo gledati.

Komentari

loading...