ZAŠTO SE MAMIĆ ZAPRAVO VRATIO U DINAMO? Uloga sportskog direktora sporedna, Zoran ima važniji zadatak!

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Povratak Zorana Mamića u Dinamo nije teško objasniti. Za one upućene nije ni iznenađujuć. Tako je razvidno da se povratkom mlađeg Mamića i javnosti i zaposlenicima u klubu dokazuje stariji Zdravko, stacioniran u Bosni i Hercegovini, te još uvijek poprilično involviran u zbivanju oko kluba. Na glas se, pritom priča, da Dinamom žele ovladati mnoge struje, pa i one koje neki zovu kriminalnim miljeom, te jedna skupina protiv druge, te je problem s navijačima koji su za model upravljana – jedan član, jedan glas. Sve to tjera Zdravka Mamića na dokazivanje moći i nazočnosti u Dinamu. To je jedan kroz jedan.

No, svi percipiraju problem, kakav će mu biti odnos s trenerom Bjelicom koji je dosad imao svemoć u poslu, odnedavno je i sjajno plaćen, kao da se tim prihodima htio kupiti mir i osloboditi mjesto za povratak Zorana Mamića. K tome, Zoran Mamić ne dolazi sam, dovodi i svoj stožer s kojim je bio na privremenom radu u inozemstvu, Vedrana Attiasa, nekadašnjeg Dinamovog glasnogovornika, a kasnije Mamićevog analitičara, te Ivana Štefanića koji će se brinuti o kondicijskoj pripremi i kondicijskim trenerima u školi. Ono što je interesanstno, Damir Krznar, Mamićev prvi pomoćnik i čovjek koji u sjeni uvijek odrađivao veliki dio posla, potvrđen za novog direktora Dinamove omladinske škole.

Nije tajna da se iz Dinama poslao poziv i treneru vratara, bivšem golmanu, Tomi Butini i Jerki Leki koji dobro radi u Lokomotivi. Time bi se učvrstila vlast Zorana Mamića i po svemu sudeći oni taj poziv neće odbiti, naprotiv. Bjelica će imati pravi Nadzorni odbor!

Budite sigurni da sve ovo nije prošlo bez “amenovanja” Zdravka Mamića. Ništa čudno, a otvara se pritom niz pitanja. Uspjeh Dinama pod Bjelicom u mnogome je bio u činjenici da je Zdravko Mamić bio odsutan, jer on bi i u najboljim namjerama napravio cirkusu svlačionici, omalovažio autoritet i utjecaj trenera i sve bi pošlo često nizbrdo nakon njegovih eskapada. Između ostalog, uspjeh Bjelice leži u tome što mu je omogćeno da radi kao što rade engleski menadžeri, da odlučuje o tome tko dolazi i odlazi i da ima apsolutnu kontrolu. Dolaskom nove garniture to se mijenja, ali Mamić kaže kako neće biti problema u komunikaciji.

“Imamo sjajan odnos, tu neće biti nikakvih problema. Dijelimo isto ciljeve. Bit ću mu samo podrška”, istaknuo je Mamić na pressici u srijedu.

Dosad je Dinamo pod kontrolom bio pod utjecajem Zdravka Mamića preko nove predsjednice Vlatke Peras i Krešimira Antolića, povjerenika za sigurnost u klubu. Sad se i travnjak, momčad, omladinska škola stavlja pod posvemašnju kontrolu. Za svaki slučaj.

Uostalom, stalno svjedočimo u istupima ljudi iz Dinama kako je Zdravko Mamić još uvijek “tu”, ne odriču ga se još uvijek djelatnici koji su zaposleni u klubu, baš pod njegovom inicijativom. I tu je problem za vrijednog radnika Zorana Mamića koji barem hrabro čeka što će se dogoditi s njegovom presudom od četiri godine i 11 mjeseci zatvora. A smeta li mu činjenica da bi mogao u zatvor za nekoliko mjeseci u poslu, kaže sljedeće.

“Neki su nas već proglasili krivima. Ja vjerujem u presumciju nevinosti. Ne treba od toga stvarati famu. Vrlo mirno i dobro spavam. Da mislim da sam nešto zgriješio, ne bih se pojavio pred vama”, odgovorio je Zoran Mamić.

Neke poruke iz Dinama javnosti već dosađuju, poput one predsjednice, bez da ju je tko što pitao:

“U temeljima Dinamovih uspjeha u ovih 15 godina je i gospodin Zdravko Mamić. Mi imamo odličan odnos, često se čujemo, premda ne vodim evidenciju tko koga više zove”, kaže Vlatka Peras. Slično kazuje i Krešimir Antolić, kao da je riječ o natjecanju u lojalnosti sivoj eminenciji iz druge zemlje.

“Bili bismo neodgovorni da se odreknemo Zdravka Mamića i znanja koje on ima. Nemojmo osporavati činjenicu da je osmislio projekt Dinama i da je stajao na njegovu čelu”, poručuje Antolić.

Stoga, tko bi se usudio uopće dvojiti o povratku Zorana Mamića. Koji zna raditi, i to veoma dobro, no Bjelica sigurno ne gleda blagonaklono na njegovo možebitno šefovanje, jer Bjelica voli raditi sam, uostalom sto puta je to rekao.

Zdravko Mamić zacijelo želi da brat Zoran bude na ročištima u sudu, da drži na oku sudske procese, a to ne može radeći u inozemstvu, mora biti doma. A što isto može biti jasno iz ovakvog raspleta jest svojevrsna poruka zainteresiranim skupinama koje se žele dokopati Dinama. A ona glasi – Nema pristupa!

Dakle, Zoran Mamić će imati više dužnosti, neće biti samo sportski direktor.


Komentari