Crvena odjeća za gledatelje je na ‘crnoj listi’ zagrebačkog relija, znate li zašto?

Foto: Gulliver/ Facebook

Organizatori WRC Croatia Rallyja pozvali su gledatelje da se tijekom održavanja utrke pridržavaju određenih sigurnosnih mjera, a posebno bode u oči naputak da se izbjegava nošenje crvene odjeće uz staze brzinaca.

Jedan od pratitelja zamolio je pojašnjenje zašto ne bi trebalo nositi crvenu odjeću, komentiravši kako se ne gledaju borbe bikova. Iako organizator nije pojasnio zašto je crvena nepoželjna, i iako crvena boja nije na ‘crnoj listi’ na nekim drugim utrkama, možemo pretpostaviti kako ju se izbjegava jer crvena zastava u mahanju označava da su utrka ili trening prekinuti.

Vozači ne smiju prijeći ovu zastavu što znači čim ju uoče moraju stati. Ipak, nadamo se da se termin ‘red-flagged race’ neće koristiti u kontekstu zagrebačkog spektakla.

Podsjetimo, startom ispred zagrebačke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u četvrtak je i službeno započeo jedan od najvećih sportskih događaja u našoj domovini, drugo izdanje WRC Croatia Rallyja, na kojem će najbolji svjetski reli vozači asfaltnim cestama u pet hrvatskih županija na 20 brzinskih ispita proći 292 kilometra. Premijer Andrej Plenković bio je prisutan na ceremoniji otvorenja, koji je imao prigodu nakratko popričati s jednim od najboljih vozača na svijetu.

Croatia Rally je zadržao svoje mjesto u kalendaru kao treće natjecanje FIA Svjetskog reli prvenstva i prvo na tradicionalnoj asfaltnoj podlozi. Na listi prijava je 66 posada, uključujući jedanaest Rally1 automobila koji će predvoditi karavanu. Na reliju će nastupiti osam hrvatskih posada, a među njima se ističe ime legendarnog Nike Pulića koji ove godine slavi 40. obljetnicu bavljenja auto sportom.

Također, Pulić će u Zagrebu odvoziti posljednje kilometre u svojoj velikoj karijeri. Prošlogodišnji pobjednik i aktualni svjetski prvak Francuz Sebastien Ogier neće nastupiti ove godine u Hrvatskoj, a nema niti deveterostrukog svjetskog prvaka Sebastiena Loeba.

Finac Kalle Rovanpera, trenutno vodeći u ukupnom poretku, najveći je favorit za osvajanje zagrebačkog relija.

Na programu je danas ukupno osam brzinskih ispita, po četiri koja će natjecatelji prolaziti po dvaput, jednom u jutarnjem te drugi put u poslijepodnevnom dijelu natjecanja. Vozači će prolaziti cestama po Samoborskom gorju, Žumberku i okolicom Karlovca, zapadno i jugozapadno od Zagreba.

13 utrka Svjetskog reli prvenstva svake godine prate milijuni i milijuni gledatelja putem TV-a i interneta, a uvrštenje Zagreba u reli-kalendar zasigurno je jedna od najboljih mogućih promocija hrvatskog glavnog grada.

Komentari