Započelo snimanje dokumentarca o ‘zlatnim rukometašima’, provjerite kada ga možete pogledati

Screenshot

Započelo snimanje filma o veličanstvenom uspjehu hrvatskih rukometaša 1996. godine u Atlanti.

Snimanje prvih kadrova dokumentarnog filma „Pravi put“ koji će gledatelje uvući u svijet rukometne reprezentacije koja je osvojila zlatnu medalju na OI 1996. godine u Atlanti, započelo je danas u zagrebačkom hotelu Dubrovnik pod scenarističkom palicom Mirjane Hrge. Osvajanje prvog hrvatskog olimpijskog zlata koje su, zahvaljujući strasti i požrtvovnosti na terenu, rukometaši donijeli kući te spektakularni doček na glavnom zagrebačkom trgu gdje su dočekani kao istinski heroji, vjerno će biti prikazani u filmu čije će snimanje biti dovršeno do kraja travnja, kad će premijerno biti prikazan na High 5 Sport Film & Media Festivalu.

Pod vodstvom sportskog velikana Velimira Kljaića, popularno zvanog Kljun, naši rukometaši uspjeli su nešto o čemu dotad nitko nije mogao ni sanjati. Tog važnog dana za hrvatsku povijest, 4. kolovoza 1996. godine, u Atlanti se odigrala finalna utakmica između Hrvatske i Švedske u kojoj je Hrvatska, rezultatom 27:26 postignutim u zadnjim sekundama, osvojila zlatno odličje, i to ono najveće, olimpijsko. Upravo težak put i mukotrpan rad koji je uložen u postizanje tog uspjeha te što je osvojena medalja značila za Hrvatsku u to vrijeme, tema su dokumentarnog filma koji će, nakon dugih 20 godina, po prvi put na jednom mjestu okupiti igrače i osobe koje su bile dijelom ovog važnog događaja. Fakini, kako ih Hrga naziva, podijelit će s gledateljima svoje dojmove, strahove i veselja koja su ih pratila na putu do osvajanja medalje.

„Da rukomet nije samo sport osjećala sam još od malih nogu, po rođenju. Ja sam Bjelovarčanka, a Bjelovar je oduvijek živio za rukomet. No, 1996. godine shvatila je to i cijela Hrvatska. To je bilo prvi put, nakon Oluje, da je narod masovno izašao van kako bi slavio veliko sportsko odlikovanje – olimpijsko zlato. Ove je godine 20. obljetnica tog povijesnog uspjeha hrvatskih rukometaša u Atlanti i mislim da je važno odati priznanje i prisjetiti se tog velikog sportskog uspjeha. Radi se o generaciji koja nije ušla u rukomet zbog profita nego iz strasti. Bili su vrlo netipični sportaši kojima je Kljun dozvolio da budu ono što jesu, fakini, ali je od njih tražio da ginu na terenu. A to su i učinili. Upravo zbog toga, moje velike ljubavi prema rukometu, a i mog višegodišnjeg novinarskog staža, odlučila sam još jednom posegnuti u arhivu i zajedno s glavnim akterima tog vremena ispričati jednu istinsku sportsku priču“, izjavila je scenaristica i urednica Mirjana Hrga uoči snimanja prvih kadrova filma „Pravi put“.

Mirjana Hrga
Mirjana Hrga

Svoje dojmove će u filmu prepričati i Antun Vrdoljak, tadašnji predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora i član Međunarodnog olimpijskog odbora, a danas počasni predsjednik HOO-a i počasni član MOO-a.

„Bilo je to prvi put da smo osvojili olimpijsko zlato u vrijeme koje je bilo jako važno za našu zemlju. Meni je pripala čast da prvi put podijelim medalje, a Hrvatska se borila za zlato. Išli smo vrlo neizvjesni u Atlantu a vratili smo se kao pobjednici. Ono čega se posebno sjećam je veličanstveni i neponovljivi doček u Zagrebu. Taj narod, tu radost i oduševljenje nikada neću zaboraviti“, izjavio je Antun Vrdoljak.

Antun Vrdoljak
Antun Vrdoljak

U filmu koji će ujedno biti sjećanje na preminule rukometne legende – izbornika Kljuna i igrača Iztoka Puca, kao govornici pojavit će se hrvatski rukometaši i rukometni treneri Hrvoje Horvat i Zoran Gobac, sportski novinari i komentatori Božo Sušec i Drago Ćosić te članovi hrvatske rukometne reprezentacije iz 1996. godine: Patrik Ćavar, Zoran Mikulić, Valner Franković, Valter Matošević, Zlatko Saračević, Slavko Goluža, Bruno Gudelj, Božidar Jović, Vladimir Šujster i Alvaro Načinović.

Dokumentarac „Pravi put“ premijerno će biti će na festivalu sportskog dokumentarnog filma “High 5” koji će se održati prvi put od 26. do 30. travnja u Zadru.


Komentari