Zagrepčani, znate li odgovor? ‘Zbog čega dinamovcima više nije stalo do Dinama?’

Pixsell

Iako Dinamo nikada nije izgledao ozbiljnije, početkom ove sezone zabilježena je gledanost na utakmicama HNL-a manja od 2 500 navijača po utakmici. Poražavajuće brojke bude nostalgiju za vremenima kada je cijeli Zagreb disao za Dinamo. Dečki iz udruge ‘Dinamo – to smo mi’ dali su si truda te su izvukli brojke iz sezona koje je obilježio huk s maksimirskih tribina, sve dok nije potpuno utihnuo i usporedili ih s današnjima.

Već godinama Maksimir na domaćim utakmicama zjapi prazan, a početkom ove sezone gledanost na HNL-u manja je od 2 500 po utakmici (nastavak na sezonu 2017/2018 koja je bila podjednako loša). Da vam bolje dočaramo poraznost ove brojke moramo se vratiti u #prošlost. Prvi puta smo se u sezoni 2017/2018 spustili do broja gledatelja iz davne 1945/46!

Nakon prve poslijeratne sezone gledanost Dinama na domaćim utakmicama u prosjeku je uvijek bila veća od 10 000 posjetitelja, sve do sezone 1988/1989 kada je pala na 8 000. Naravno pamti se legendarna generacija i sezona 1981/1982 kada je #Dinamo na domaćim utakmicama u prosjeku gledalo 24 812 navijača. Iz novije povijesti ističe se sezona 2007/2008 kada je na domaćim utakmicama u prosjeku bilo više od 10 000 gledatelja, a glavni konkurent za naslov prvaka Dinamu bio je NK Slaven Belupo koji je za modrima zaostao samo 28 bodova, što nam sugerira da je borba za naslov prvaka bila napeta do samog kraja. :) Posljednja sezona iznad 5 000 gledatelja po domaćoj utakmici bila je 2014/2015, a nju pamtimo po desetoj tituli prvaka osvojenoj u nizu s 13 bodova prednosti nad NK Rijeka. Navijači svakako pamte sezonu 2005/2006 kad je Kužeova ekipa vratila trofej u #Maksimir, a tada mladi Eduardo da Silva, Luka Modrić, Vedran Ćorluka, #Turina i ostali nekoliko su puta igrali pred rasprodanim tribinama.

Ovo su službeni podaci skinuti s GNK Dinamo Zagreb stranice i nadamo se da su točni :) Postoje i drugi izvori gledanosti koje ćemo analizirati u budućnosti.

Iako se mnogi trude pripisati ovaj fenomen lošoj infrastrukturi, strahu od huligana ili neatraktivnosti momčadi svi ti argumenti padaju u vodu kada dođe europska utakmica ili derbi. Upravo na tim utakmicama cijene ulaznica su najviše, opasnost od huligana je najveća (zbog većeg broja gledatelja i gostujućih navijača), a momčad i udobnost stadiona su isti kao svaku drugu utakmicu prije ili poslije.

Mi vas pitamo zašto su dinamovci odustali od Dinama?

Proširite ovaj status i u komentare napišite svoje viđenje ove situacije, a mi ćemo se potruditi analizirati sve argumente“, obrazložili su iz ‘Dinamo – to smo mi’.

Zbog čega je Zagreb zaboravio svoj klub, što vi mislite? Svoje mišljenje napišite nam u komentaru ili ispod objave na Facebook stranici ‘Dinamo to smo mi’.

Zašto dinamovcima više nije stalo do Dinama?Već godinama Maksimir na domaćim utakmicama zjapi prazan, a početkom ove…

Gepostet von Dinamo – to smo mi am Sonntag, 12. August 2018

 


Komentari