ZAGREBAČKI SPORT NA IZDISAJU ‘Potrošeni milijuni za derutni Maksimir i praznu Arenu, a djeca prepuštena ulici’

commons.wikimedia.org

Zagrebački sport jedna je nesređena i zamršena priča puna sjajnih sportskih ostvarenja i raznih nepravilnosti i nepravde u sustavu, uostalom po uzoru na sport u nacionalnom smislu. 

Općeprihvaćeni odnos prema zagrebačkom sportu je “povuci gradonačelnika za rukav i spasit će te od propadanja” s marginalnom ulogom ostalih institucija, a sam je velikim dijelom uvjetovao trenutnom stanju.

Većina gradskih profesionalnih klubova na izdisaju je i u milijunskim dugovima te im je prečesto potrebna intervencija spašavanja. Amaterski sport osuđen je na brigu o samom sebi. Proračunski novac, a riječ je o 300-tinjak milijuna kuna suludo se troši umjesto da se konačno napravi jasan plan financiranja i podrške omladinskih pogona, rekreativaca i sporta za mlade.

Da zagrebačkom sportu nedostaje jasan smjer i vizija svjestan je i sam Bandić koji je nedavno najavio Strategiju razvoja zagrebačkog sporta do 2020.
“Za saniranje stanja u zagrebačkom sportu bitne su tri stvari – sportska kultura, sportska infrastruktura i sportski uzori“, ustvrdio je Bandić na sjednici Gradske skupštine.

VUKŠIĆ: “Gradonačelnik ulaganjem u profesionalni sport kupuje glasove”

Zašto strategije u zagrebačkom sportu godinama nema i kakav je zapravo odnos gradonačelnika prema navedenom sustavu, za Zagreb.info komentirao je saborski zastupnik Branko Vukšić.

295344_378701992249563_1511390901_n
BRANKO VUKŠIĆ

“Gradonačelnik je vičan uvijek dati novac onom za koga pretpostavlja da će publika koja dolazi na te utakmice glasati za njega, to je čista kupovina glasova. Prema tome, kada bi postojala strategija, onda nije važno ni koji je gradonačelnik, a isto vrijedi i na nivou države, kako Vlada nema strategiju o sportu, tako nema ni Zagreb” složio se s evidentnim problemom Vukšić.

Činjenica je da se ogromna količina novca svake godine izdvaja za profesionalne klubove od kojih je Dinamo najistaknutiji primjer, a slijede ga i Cibona i HAVK Mladost – nekadašnji europski velikani godinama su na rubu gašenja, unatoč konstantnim izravnim Bandićevim uplitanjima.

S druge strane, postavlja se pitanje što je s amaterskim, rekreativnim i školskim sportom, sveopći dojam je da su u podređenom položaju?

“Bandić je čovjek koji jedno govori, drugo radi, treće misli. Kao što je rekao da valjda neće dame trgati potpetice kada idu na predstavu u HNK, slično je i sa sportom. On samo deklarativno podržava sirotinju i daje im iz svoga džepa 10, 20 ili 100 kuna, a inače vodi politiku koja pogoduje političkoj eliti, svi ljudi oko njegu su profitirali. Isto vrijedi i za sport, Bandić ulaže samo tamo gdje misli da će mu se natrag vratiti glasovi i tamo gdje misli da to pomaže njegovom imidžu”, istakao je Vukšić.

BERNARDIĆ: ”Novac treba uložiti u djecu, a ne profesionalni sport”

”Profesionalnom sportu ne treba davati ništa, on treba biti na tržištu. Bandić daje novac profesionalnom sportu i zbog toga onda postoje opravdane sumnje da se dijeli ispod stola. Treba ulagati u rekreacijski sport i sport mladih te graditi igrališta za njih, međutim Bandića za to nije briga, on na igralištima radi parkirališta što je na kraju dio njegove populističke politike koja je naočigled za narod a zapravo radi protiv njega”, iznio je svoje viđenje o odnosu profesionalnog i amaterskog sporta u Zagrebu Vukšić.

Sličnog mišljenja je i SDP-ov zastupnik u Gradskoj skupštini Davor Bernardić.

10733943_839488892741356_1931992880596331846_o
DAVOR BERNARDIĆ

“Želimo omogućiti da se svako dijete može baviti sportom. Ako su se potrošili milijuni za izgradnju Dinamovog stadiona, koji nije izgrađen, za izgradnju Arene koja zjapi prazna, za izgradnju bazena na Sveticama, koji još nije završen, onda sasvim sigurno ima i nešto proračunskih kuna za sport za svako dijete u gradu Zagrebu koje se želi baviti sportom. Mnogi roditelji u gradu Zagrebu jednostavno nisu u mogućnosti platiti sportske članarine svojoj djeci. To je ulaganje u rast i razvoj zagrebačkog sporta”, istakao je Bernardić.

Za kraj smo se zapitali ono možda već izlizano pitanje, zašto se ne čuje glas “malih”?

Gdje su svi ostali sportaši, članovi saveza i Zagrepčani koji su velika većina, a ne slažu se s trenutnim stanjem. Sjećamo se pozitivnog primjera prosvjeda sportaša sa Svetica nakon najavljene izgradnje HNS-ovog kampa. Kako stvari stoje, nažalost bez velikog učinka, budući da je očito glavni akter po pitanjima čitavog sporta u Zagrebu Milan Bandić ipak najavio taj projekt.

“Naravno da se ne čuje njihov glas kad ih mediji ne prate i ne podržavaju. Čast izuzecima, ali činjenica je da su najveći mediji, a tu mislim na nacionalne televizije, najčitanije portale i novine u rukama krupnog kapitala. Oni propagiraju sve što i Bandić i njemu slični, sve su to interesi” zaključio je nezadovoljni Vukšić.


Komentari