ZAGREBAČKI IRON MAN: Triatlonac Andrej Vištica bavi se najtežim sportom na svijetu (FOTO)

Trimax Magazine

Ironman je najzahtjevnija triatlonska disciplina na svijetu, a kombinira 3,8 kilometara plivanja, 180 kilometara bicikliranja i 42,2 kilometra trčanja.

Andrej Vištica jedan je od najvećih profesionalnih triatlonaca u Hrvatskoj. Ovaj šesterostruki državni prvak dobio je i status Vrhunskog sportaša 1. kategorije. Pobjeđivao je u brojnim utrkama u Hrvatskoj i izvan nje, postigao zavidne rezultate pa opravdano možemo reći da je Andrej zaista sportaš svjetskog kalibra. Prvo mjesto u Embrunmanu 2015., prvo mjesto na Challenge Vichyju 2014., prvo mjesto na Europskom prvenstvu u dugom triatlonu 2013. te drugo mjesto na Ironman Walesu samo su neki od velikih uspjeha ovog 33-godišnjaka.

Nakon što se na Ironmanu Wales plasirao na 2. mjesto i službeno je postao prvi Hrvat na postolju utrke iz službene Ironman serije. Ironman je inače triatlonska disciplina koja se smatra najzahtjevnijom na svijetu. Kombinira tri dionice, odnosno 3,8 kilometara plivanja, 180 kilometara bicikliranja i 42,2 kilometra trčanja.

1. Možete li našim čitateljima malo ispričati o svojim počecima u triatlonu?

S triatlonom i sportom općenito sam počeo jako kasno, pred kraj studija. Vremenom mi je triatlon postao više od hobija i odlučio sam pokušati doći na razinu gdje se mogu profesionalno baviti sportom. Nakon sedam godina kombiniranja posla i treninga, to mi je i uspjelo, te sam u zadnje tri sezone profesionalni sportaš.

2. Nedavno ste osvojili drugo mjesto na 33. izdanju Embrunman utrke koju se smatra jednom od najtežom utrka dugog triatlona. Sad kad su se slegli dojmovi, kako opisujete utrku? Jeste li zadovoljni?

Drugo mjesto je odličan rezultat kojim ću se u budućnosti sigurno ponositi. Međutim, trenutno su uspomene na prošlogodišnju pobjedu na istoj utrci još svježe, tako da nisam u potpunosti zadovoljan. Lani sam imao utrku života, a ove godine nisam odradio utrku na istoj razini.

Trimax Magazine
Trimax Magazine

3. Koja vam je utrka posebno ostala u sjećanju i zašto?

U najljepšem sjećanju mi je ostala pobjeda na Europskom prvenstvu u dugom triatlonu u Vichyju 2013. godine. Taj rezultat je bio potpuno neočekivan i otvorio mi je vrata profesionalnog bavljenja sportom.

4. Kako prihvaćate poraz? Teško ili vam je to neka vrsta motivacije za daljnja natjecanja?

Porazi su sastavni dio sporta. Obično pred sebe stavljam visoke ciljeve tako da su utrke kojima nisam u potpunosti zadovoljan češće od onih s kojima jesam. Ali porazi mi u prvom redu služe kao motivacija za daljnji rad.

5. Kakvi su vam planovi za budućnost, odnosno daljnju karijeru?

Ove godine sam prvi put za cilj zacrtao kvalifikaciju na Ironman svjetsko prvenstvo na Havajima. To je daleko najprestižnija utrka u svijetu dugog triatlona i dugoročni cilj mi je ostvariti plasman među prva 3 na toj utrci. Ulazim u najbolje godine za ovaj sport i u narednih 5-6 godina će mi vjerojatno cilj biti što bolji rezultat na toj utrci.

IMG_20160605_134102

6. Mislite li da je triatlon ‘zapostavljen’ i podcijenjen sport?

U Hrvatskoj je ovaj sport tek u začecima tako da nije dobro medijski popraćen. U zemljama zapadnije od nas je situacija nešto drugačija, premda bi i tamo moglo biti bolje. Glavni problem je što utrke traju predugo, tako da nisu zanimljive za TV prijenose.

7. Može li se od triatlona ‘živjeti’?

Može, ali relativno malom broju ljudi to uspijeva. Da bi se od triatlona živjelo, treba biti u svjetskom vrhu.

8. Kakva je financijska situacija u regiji/inozemstvu?

Kod nas je triatlon u začecima, a ni ekonomija baš ne cvjeta, tako da sam orijentiran na inozemstvo.

9. Većinu natjecatelja u triatlonu čine amateri. Zašto?

Triatlon je jedan od participacijskih sportova, poput trčanja ili biciklizma. Profesionalna grana sporta se u velikoj mjeri financira preko ostalih natjecatelja. Možda bi bilo drugačije da su utrke redovito na TV-u. Jedan problem je što utrke traju predugo da bi bile zanimljive za TV. Drugi problem je što su utrke naporne i ne može se natjecati iz vikenda u vikend. Po mom mišljenju, profesionalna strana sporta bi procvjetala ako bi se uspjelo napraviti profesionalnu seriju sa 5-6 utrka godišnje gdje bi se uvijek sastajala najjača imena. Tako bi se moglo nekoga tko nije direktno uključen u sport zainteresirati za sažetke s utrka. Trenutno ima previše utrka pa se konkurencija razvodni i ostaju jedino Havaji kao utrka gdje se svake godine sastaju najjača imena.

10. Sljedeće na redu što vas čeka je upravo Ironman Svjetsko prvenstvo na Havajima. Kakva su vaša očekivanja?

Na Havaje idem prvi put ove godine. Ako se baš sve posloži mislim da mogu ostvariti plasman u prvih 10. Dugoročni cilj mi je plasman među prva 3 na toj utrci.


Komentari