ZAGREBAČKI DANI LUKE MODRIĆA: Koliko je samo bio čudesan na Maksimiru, to će se pamtiti

Foto: Guliver

Real Madrid je učinio čudo. Po tko zna koji put ove sezone. Nakon preokreta protiv PSG-a u osmini finala, izbacivanja još uvijek aktualnog europskog prvaka Chelseaja u četvrtfinalu, ‘Kraljevi’ su u polufinalu srušili Manchester City, i to na još jedan nevjerojatan način. Nevjerojatniji nego ikada.

Naime, ‘Građani’ su do 90. minute vodili ukupnim rezultatom 5 – 3, a onda je na scenu stupio mladi Brazilac Rodrygo, koji je s dva brza pogotka utakmicu odveo u extra-time. Tamo je grogirani City primio još jedan pogodak. Budući Ballon d’Or – Karim Benzema s bijele je točke loptu poslao iza leđa Edersona, za konačnih 3 – 1.

Mediji, stručnjaci, punditi, komentatori, analitičari, obični ljudi, apsolutno svi biranim riječima govore o škvadri Carla Ancelottija, koja je pokazala ‘Fergusonovski’ karakter te srce Williama Wallacea. Neizostavni kotačić ‘Kraljevskog’ pohoda na 17. finale Lige prvaka ponovno je bio kapetan Vatrenih Luka Modrić. Naš najveći nogometaš svih vremena igra sezonu iz snova. Osvojio je La Ligu, ‘softver’ je momčadi, a njegova asistencija vanjskom baš za sinoćnjeg junaka Rodryga u utakmici protiv Bluesa već se sada smatra jednom od najljepših svih vremena. Sumirati Lukinu karijeru u nekoliko rečenica je naprosto nemoguće. Tu se treba ići ‘brick by brick’, sezonu po sezonu, utakmicu po utakmicu. Međutim, u ovom ćemo se tekstu pozabaviti Lukinim počecima u zagrebačkom Dinamu, gdje je briljirao, najavivši nešto zaista veliko. Nešto monstruozno veliko.

Bajka počela u Mostaru

Prosječni stranac kada krene u proučavanje Lukine karijere na Wikipediji zatekne se s par činjenica. Prvo će se začuditi njegovom epizodom u mostarskom Zrinjskom u sezoni 2003/2004., kada je kao igrač Dinama otišao u Hercegovinu po ‘minute koje život znače’. Bosanskohercegovačka Premijer liga je tada kotirala (a ni danas se ništa nije promijenilo) kao jedna od najtežih liga za mlade igrače.

Dolazak finog znalca Modrića u Mostar na kaljenje zvučalo je kao loš eksperiment, ali srećom, samo je tako zvučalo. Modrić je tu sezonu u Zrinjskom odigrao zaista briljantno i bio je proglašen najboljim igračem u BiH.

Unatoč odličnoj sezoni u Plemićima, Modrić nije impresionirao Dinamove trenerske stručnjake, koji su ga ponovno proslijedili na posudbu, ovaj put u zaprešićki Inker. Još jedan ‘bingo’! Luka se iskazao i dokazao u žutom dresu, zabivši 4 pogotka u 18 nastupa u polusezoni 2004/05. Dovoljno da ga Dinamo konačno povuče s posudbe. I ostalo je povijest.

Slavni dani u Dinamu

Nakon tmurnih mjeseci u ‘Ligi za bedaka’, Modrić je konce Dinamove igre počeo polako uzimati u sezoni 2005/06. Sveukupno je skupio 130 nastupa za zagrebački klub, zabivši 33 gola, osvojivši tri vezane titule prvaka Hrvatske. Tome je pridodao dva Kupa i Superkup.

Ali kako je samo zablistao u sezoni 2007/08. Tada je s kapetanskom vrpcom oko ruke utrpao 17 golova, što mu je statistički gledano najuspješnija golgeterska sezona u karijeri. U to vrijeme već je bio etablirani reprezentativac. Godine 2006. debitirao je za Vatrene u utakmici protiv Argentine, a našao se i u squadu Cice Kranjčara za Svjetsko prvenstvo 2006. u Njemačkoj.

U Austriji i Švicarskoj 2008. bio je mastermind ‘Bilić Boysa’. Dinamo je napustio u ljeto 2008., potpisavši za londonski Tottenham, za tada rekordnih 23 milijuna eura.

Zaključak

Kako budućim generacijama adekvatno predstaviti veličinu Luke Modrića, a da ne upadnemo u zamku pretjerane patetike? Za Luku će govoriti trofeji, djela, pogoci, asistencije, ‘predasistencije’, ljudskost, junaštvo, čojstvo, srebro u Rusiji, ‘Ballon d’Or’, Zlatna lopta sa Svjetskog prvenstva u Rusiji…

A možda je dovoljno pogledati njegov govor s dodjele ‘FIFA Best Player Awarda’ iz 2018., kada je rasplakao velikog Zvonu Bobana, a vjerojatno i cijelu Hrvatsku.

Želite pronaći inspiraciju? Pogledajte Lukinu priču do vrha svijeta. To nije američki san. To je hrvatski san! Luka, hvala Ti na svemu….


Komentari