Zagrebačka boksačica šalje poruku: ‘Trener mi se oporavlja. Zbog onog što su mu učinili, razbit ću Shields!’

Foto: Sandra Simunovic / CROPIX

Teške, mučne dane proživljava naša vrhunska boksačica Ivana Habazin. Prije nekoliko dana namjeravala je pokazati svoju vrhunsku formu u dvoboju za naslov svjetskog prvaka po WBC verziji u supervelter kategoriji, no nakon događaja koji se zbio u američkom gradu Flint rezolutno je odbila nastupati u tom dvoboju protiv Claresse Shields. Jer je Shieldesin trener i brat, na vaganju, u jednom uzvišenom sportskom momentu, udario trenera Ivane Habazin, Alija Bashira.

Nesretnik je teško ozlijeđen, imao je dvostruki prijelom vilice i izljev krvi u mozak i posve je jasno zašto je Ivana Habazin odbila sudjelovati u meču. Ponosna sportašica najveći je zaštitnik svog trenera.

Aliju Bashiru su dvaput operirali vilicu, a po posljednjim informacijama uspješno se oporavlja te je otpušten iz bolnice. A brat i trener Claresse Shields je optužen za napad s namjerom nanošenja teških fizičkih ozljeda.

Nesportskim, gnjusnim ponašanjima tu nije bio kraj. Claressa Shields uopće se nije ispričala, naprotiv još je pred kamerama nakon napada govorila da bi Habazin trebala preko noći dovesti novog trenera i nastaviti s borbom po planu. Nevjerojatno podlo i nisko.

Kasnije je promijenila izjavu i uputila ispriku. Nesumnjivo pod pritiskom javnosti…

Pričali smo s Ivaninom mamom Đurđicom o tome kako je njezina kćerka doživjela nastalu situaciju, kako se Ivana osjeća i kako se priprema dalje.

Priča o svjetskoj boksačkoj prvakinji Ivani Habazin zacijelo je jedna od najljepših hrvatskih sportskih štorija ikada. Magistrica je teologije, polaznica specijalističkog studija međunarodnih odnosa i diplomacije na Višoj školi Dag Hammarskjöld u Zagrebu te studentica prava. No, prije nešto više od godinu dana bila je i teško bolesna, operirala je štitnjaču, njen povratak bio je veličanstven.

Njena majka Đurđica koja brižno prati sve što se događa s njenom kćerkom govori:

“Jako je puno emocija u meni, inače nije lako gledati borbu, a kad se dogodi nešto ružno onda se i ja zabrinem”, govori njena majka Đurđica koja brižno prati sve što se događa s njenom kćerkom. “Ivana je sagrađena od čvrstog materijala i znam da će se vratiti još jača. Ona je zabrinuta ali je ustrajna da je sve ovo ne pokoleba”.

Mi se još uvijek sjećamo riječi Ivane Habazin. Kad je opisala kako se odlučila baviti boksom:

Prije boksa bavila se raznim sportovima, nogometom, košarkom, odbojkom, stolnim tenisom, a za boks sam se odlučila kad sam imala 19 godina, nakon što sam pogledala kultni film “Rocky”, i to četvrti dio”, veli Ivana, velika vjernica koja dobro zna i što je život u samostanu. I sama priznaje da joj ta navika pomaže u asketskom životu i radu sportaša.

Njen život zapravo je obilježen preprekama i izazovima. Bilo joj je deset mjeseci kad joj je otac poginuo u prometnoj nesreći, a dvije godine poslije mama Đurđica udala se za čovjeka s kojim Ivana nije bila u dobrim odnosima. Bila je blisko vezana uz baku i pokojnog djeda, mamine roditelje koji su joj bili najveći oslonac. Sagrađena je s puno topline, ljubavi i gdjegod se pojavila uvijek je stršala. Po dobrom, naravno.

I sada se nakon napada na njenog trenera ponijela ljudski, dostojanstveno. Ivana Habazin nakon skandala u Flintu vratila se u Hrvatsku i još uvijek je posve šokirana kroz što je morala prolaziti. U mikrofon kaže:

“Kada je meč dogovoren, na početku se više pisalo o Claressi nego o meni s obzirom na to da je ona dvostruka olimpijska pobjednica i svjetska prvakinja. Devedeset posto ljudi je mislio da ću izgubiti, ali ja vas uvjeravam, nokautirala bih je da je taj meč bio održan. Nikada nisam bila u ovako dobroj formi i sve treninge sam odradila maksimalno, nisam imala ni zdravstvenih problema. S druge strane, ona nikada nije došla na meč u lošijoj formi”, veli Ivana Habazin koja je stalno u kontaktu s ozlijeđenim trenerom.

“Normalno je da sam mu stala u zaštitu, sve ostalo bilo bi ružno”, dodaje.

Ivana Habazin željno očekuje novi termin borbe.

“Da, imati ćemo meč, to je sigurno, čekamo datum. Makar, mučno mi je od pomisli što sam vidjela. Sad samo bolje. Svatko je taj udarac vidio na drugačiji način, ja sam bila blizu i dobro sam vidjela kako ga je Shields udario snažno, baš iza uha. Čim je Bashir dobio udarac pao je na pod i odmah se vidjelo da nije dobro. Pritom je jako udario o pod. Bila je to kulminacija svega što smo proživljavali zadnjih mjesec dana, od problema s vizom do zastrašivanja i na kraju ovog nesportskog čina. Sad čekam da se oporavi i da nastavimo zajedno”!

Ivana Habazin se vratila u Hrvatsku i odmor će joj sigurno dobro doći. Kad se spomene mogućnost da je Bashir možda provocirao Shieldsa Ivana Habazin istaknula je kako nema opravdanja za nasilnika te da Amerikanci drukčije komuniciraju nego Hrvati. Rekla je kako je vjeruje u uspjeh da može oboriti Shields u novom terminu borbe te kako će sa svojim trenerom kad se oporavi, napraviti nove pripreme kako bi što spremniji ušli u meč.

Dodajmo da je Ivana Habazin ožalošćena smog smrti svog kolege boksača, Patricka Daya koji je podlegao ozljedama glave u bolnici u Chicagu u srijedu, 4 dana nakon što je nokautiran od Charlesa Conwella.

“Jako sam potresena i upućujem sućut obitelji”, napisala je u svojim objavama na društvenim mrežama.

Naklon do poda, sjajna damo, Ivana Habazin!


Komentari