ZAGREB DOMAĆIN SVJETSKOG KUPA: Na Jarun stiže svjetska veslačka elita

Foto: Darko Zibar

Hrvatska će uskoro ponovno postati međunarodno središte veslanja. Na Jarunu će se okupiti svjetska veslačka elita, gdje će se od 5. do 7. svibnja održati Svjetski kup u veslanju.

Riječ je o godišnjoj seriji od tri regate koje su svojevrsna uvertira Svjetskom veslačkom prvenstvu, a održavaju se unutar tri dana s ubrzanim sustavom napredovanja od kvalifikacija do finala.

Pred domaćim je veslačima uzbudljiva natjecateljska godina. Na svakoj od regata tempirat će se sportska forma za Svjetsko prvenstvo na kojem će svi tražiti svoju “kartu” za Olimpijske igre 2024. u Parizu. Prva je postaja na tom putu Svjetski veslački kup, koji će ugostiti Hrvatska.

“Ponosni smo i sretni što će se Svjetski veslački kup po drugi put održati u Zagrebu, na Jarunu, ovaj put uz prisustvo navijača. Budući da će se utrka diljem svijeta prenositi u izravnom TV prijenosu to je zasigurno i izvrsna promocija Hrvatske pred sam početak turističke sezone. Uvjeren sam da će nam naše veslačke uzdanice, kao i uvijek napuniti srca ponosom i osvijetliti obraz pred cijelim svijetom, rekao je predsjednik Hrvatskog veslačkog saveza, Branimir Bašić.

Na Jarunu će se okupiti najpoznatije svjetske posade koje će predvoditi europski, svjetski i olimpijski prvaci, braća Martin i Valent Sinković u dvojcu na pariće, te Damir Martin u samcu.

Izgledno je da će naše boje predstavljati sestre Ivana i Josipa Jurković, koje su na dobrom putu da postanu prva ženska veslačka posada koja se plasirala na Olimpijske igre, te Anton i Patrik Lončarić u dvojcu bez kormilara.

S nestrpljenjem očekuju dolazak konkurenata, jer natjecatelje će ove godine moći bodriti gledatelji.

Podsjećamo, Svjetski veslački kup u Hrvatskoj se po prvi put prvi put održao 2021., no zbog pandemije gledateljima nije bilo dozvoljeno prisustvovati.

Ulaznice za predstojeću utrku na Jarunu neće  se naplaćivati.

“Veselim se utrci na Jarunu, uvijek je lijepo veslati doma, a još ljepše je kada na svojoj strani imate i navijače, što uslijed pandemije nije bio slučaj 2021. godine. Ova regata važna je samim tim što smo u kvalifikacijskoj godini za nastup na Olimpijskim igrama i ja vjerujem da ćemo se moje kolege iz reprezentacije i ja predstaviti u najboljem svjetlu, baš kao i u rujnu u Beogradu gdje će se u sklopu Svjetskog prvenstva održati i kvalifikacije za Olimpijske igre”, izjavio je naš proslavljeni olimpijac, Damir Martin.

Svjetski veslački kup je najveće veslačko natjecanje nakon Svjetskog prvenstva. Na njemu se očekuje nastup oko 1000 najboljih svjetskih veslača. Slike grada Zagreba, samog srca Europe, otići će u 50 zemalja, a gledatelji će u izravnom TV prijenosu imati priliku uživati u veslačkom spektaklu.


Komentari