(VIDEO) STIŽE VLAK SA ‘ZELENIM ČUDOVIŠTIMA’: Huligane Ferencvaroša u Zagrebu čekaju jake policijske snage

Ferencvaroš je organizirao navijački vlak, koji je jutros iz Budimpešte za Zagreb krenuo krcat. Vlak ima 1100 mjesta i u njemu nema praznog mjesta. Zna se i da su svih 1500 ulaznica koje su Mađari dobili od Dinama za svoje navijače rasprodane! Njihov dolazak u Zagreb očekuje se oko 18 sati, odakle bi ih s glavnog kolodvora policija trebala sprovesti do stadiona Maksimir.

Navijači mađarskog Ferencavaroša koje još nazivaju “green monsters” (zelena čudovišta) nadaleko su znani huligani koji ne prezaju od incidenata, doslovce po svaku cijenu. Riječ je uistinu o zloglasnoj skupini koja “visoko” kotira među navijačkim skupinama u Europi, poznata po neredima na stadionima i izvan njih.

Štoviše, danas je Ferencvaroš znan više po svojim navijačima nego po rezultatima. Riječ je o ortodoksnim huliganima, batinašima s kojma problem već godinama ima i sam klub i mađarska policija.

Stvari oko navijača Ferencvaroša idu tako daleko, da se novinari ne ustručavaju reći kako taj klub ne bi nikoga ni zanimao da nema takve rabijatne navijače. Opremljeni kao ratnici i svi od sto kilograma, nabildani i pripremljeni, uz posve desnu mađarsku ideologiju, ne prezaju od najtežih nasilnih metoda. Znaju jurišati na policiju, i to njih nekoliko stotina, a poznati su i kao grogirani boksači. Naime, što ih više policija tuče, oni su još gori.

Kažu da su jedni od najnasilnijih na svijetu, a posebno su grubi prema navijačima klubova iz susjedstva, Ujpesta i MTK. Zabilježeni su njihovi krvavi sukobi s navijačima Millwalla, Dinama iz Kijeva i sa splitskom Torcidom…

Hajdukovi navijači loše su se proveli u Budimpešti na dan utakmice Ferencvaroša i Hajduka u sklopu kvalifikacija za Ligu prvaka 2001. godine. Istina, Hajduk je trijumfirao, nakon 0:0 u Budimpešti, isti je rezultat bio u Splitu i Hajduk je bio bolji u izvođenju jedanaesteraca.

Prije prve utakmice u Budimpešti dogodio se velik sukob navijačkih skupina u kojoj su gostujući navijači iz Hrvatske brojali ozlijeđene. Zbog straha od osvete i zbog sigurnosnih razloga na uzvrat u Split navijači Ferencvaroša nisu ni stigli.


Komentari