(VIDEO) ‘NIJE LAKO BITI MOJ NAVIJAČ’: Goran Ivanišević ušao u povijest, evo što je poručio

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

“Ovo je ostvarenje snova”, riječi su kojima je je pobjednik Wimbledona Goran Ivanišević zaključio svoj govor na svečanosti u Newportu, gdje je postao prvi Hrvat koji je uvršten u Međunarodnu tenisku kuću slavnih.

Uz ovog 49-godišnjeg Splićanina na istoj je svečanosti u Kuću slavnih iz njegove generacije 2020. uvrštena i Conchita Martinez, prva Španjolka koja je 1994. osvojila wimbledonski naslov.

Iz generacije 2021. tu čast dobile su “Originalnih 9”, devet igračica predvođenih s Billie Jean King, koje su bile pionirke borbe za izjednačavanje statusa i prava između tenisačica i tenisača te začetnice današnjeg WTA Toura, a posthumno je u Kuću slavnih uvršten veliki teniski trener i pedagog Dennis Van der Meer poznat pod nadimkom “Učitelj učitelja”.

Gorana je u društvo teniskih legendi uveo njegov idol John McEnroe, a medalju člana Međunarodne kuće slavnih oko vrata mu je objesio predsjednik ove organizacije i njezin član Stan Smith.

“Volim Gorana Ivaniševića i neizmjerno sam uzbuđen što mogu u Kuću slavnih uvesti nekoga za koga se može reći da je na terenu bio luđi nego što sam ja bio. Puno puta sam igrao protiv Gorana, puno puta sam gledao i komentirao njegove mečeve i moram reći da me uvijek držao na rubu stolca, jer nikada nisam znao što će se sljedeće dogoditi, a nisam siguran ni da je on znao. Njegova nepredvidivost je jedan od razloga zašto smo ga voljeli i zašto je bilo toliko teško igrati protiv njega. Ono što je činio na terenu, Goran je radio na svoj način i svakako bi bilo dobro imati takve igrače na turnirima… Ponosan sam što Vam predstavljam svog prijatelja i novog člana Međunarodne kuće slavnih”, rekao je John McEnroe uvodeći Gorana u Kuću slavnih, a ni Ivanišević mu nije ostao dužan.

“Ne mislim da sam luđi od tebe, ali sam jako blizu. Volim te, volim tvoj tenis, ti si razlog zašto sam počeo igrati tenis i – da, puno puta sam te pobijedio”, rekao je Ivanišević i nasmijao okupljene.

“Prije 42 godine sam započeo ovo putovanje iz malog grada Splita u Hrvatskoj i danas će ono završiti u Newportu. Na tom putu moram zahvaliti nekim ljudima, s kojima sam prošao kroz dobre i loše trenutke, kroz uspone i padove”, rekao je Goran prije nego što je nabrojao imena svih svojih trenera, “jer su mu pomogli da postane igrač kakav je bio”.

“Laci Kačer, Mek Ercegović, Zoran Ilić, Niki Pilić, Boško Čavka, Balasz Taroczy, Mario Tudor, Vedran Martić i, za mene najvažniji, Bob Brett koji više nije s nama, ali ponosan na mene tamo gore”, rekao je Ivanišević te se prisjetio svojih suigrača i članova Davis Cup reprezentacija.

“Imao sam čast igrati za dvije države, prvo za Jugoslaviju, a nakon toga za Hrvatsku. Iz jugoslavenske momčadi ću spomenuti Bobu Živojinovića i kapetana Radmila Armenulića koji su mi mnogo pomogli. Iz moje hrvatske ekipe, izbornici Željko Franulović i Niki Pilić, Goran Prpić, Bruno Orešar, Ivan Ljubičić, Mario Ančić, Saša Hiršzon, Igor Šarić i Ivo Karlović. Zajedno smo igrali, smijali se i osvojili Davis Cup 2005”, naglasio je.

Zahvalio je i svim igračima s kojima se susretao na ATP Touru. “Neki od njih su mi uništili život. Umalo. Svi su me učinili boljim igračem i zbog njih sam danas ovdje, rekao je tenisač koji je potom zahvalio i navijačima. “Nije bilo lako biti moj navijač”, rekao je Ivanišević, a publika mu je uzvratila gromoglasnim smijehom.

 


Komentari