(VIDEO) Legendarna ‘petarda’: Prisjetimo se kako je Dinamo ‘rasturio’ Partizan ’97.

Prvi okršaj hrvatskog i srpskog kluba nakon završetka Domovinskog rata.

Prije točno 21 godinu zagrebački Dinamo postigao je jednu od svojih najvećih i najzvučnijih pobjeda. U Zagrebu je u sklopu kvalifikacija za Ligu prvaka pobijedio beogradski Partizan s 5-0, pred 40 tisuća navijača. U prvoj utakmici bilo je 1-0 za beogradske “crno-bijele”. Bio je to prvi okršaj hrvatskog i srpskog kluba nakon završetka Domovinskog rata. Modri su u Beogradu imali mnogo promašaja i na kraju izgubili sa 1-0.

Ili ćemo ih zgaziti ili nas neće biti, svi ćemo, na čelu s Canjugom, bježati iz Zagreba, govorili su igrači Dinama, tadašnje Croatije, uoči uzvrata. I uspjeli su, posve su deklasirali crno-bijele s čak 5-0. Po dva su pogotka zabili Marić i Cvitanović, a jedan Viduka.

Viduka je u Beogradu dva puta gađao prečku, a i Marić se napromašivao i tako Dinamo doveo u nezgodnu situaciju, no, utakmica na Maksimiru dala je nekakav izvanzemaljski elan Dinamu. Partizan je ponižen vjerojatno i najgore u povijesti, i to prvenstveno zbog velikog rivalstva dvaju klubova. Modri su u uzvratnoj utakmici potukli Beograđana s nevjerojatnih 5:0 i bacili u ekstazu navijače, pa čak i cijelu Hrvatsku.

Jedan od heroja utakmice bio je Edin Mujčin koji je kreirao četiri od pet golova u visokoj pobjedi, a nikako ne treba zaboraviti i Ladićevu obranu penala.

Podsjetimo još za kraj tko je sve branio boje Dinama toga dana. Trener Marijan Vlak je na teren poslao sljedeći sastav: Ladić, Šarić, Krznar, Šimić, Jurić, Jurčić, Marić (Petrović), Prosinečki, Viduka (Tomas), Mujčin (Brlenić), Cvitanović.


Komentari