(VIDEO) DAN KADA JE MAKSIMIR GORIO: Boban je postao junak, a policajcu su rekli da puca

Screenshot: HRT

Prije početka Domovinskog rata, 1990. godina bila je politički vrlo napeta u Hrvatskoj, s održanim prvim višestranačkim izborima i dolaskom HDZ-a na vlast, a prije nego se raspala nekadašnja Jugoslavija, pamte se i zbivanja u nogometnom prvenstvu tadašnje države.

Napetosti su bile velike, a prije nego su na Maksimiru trebali igrati Dinamo i Crvena zvezda, eskalirale su prije točno 32 godine, 13. svibnja 1990., kada je došlo do sukoba zbog kojeg utakmice nije bilo.

S BBB-om na jednoj i gostujućim navijačima na drugoj strani, u sukob se uplela policija koja je mlatila Dinamove navijače, a nezaboravna ostaje uloga koju je u zaštiti BBB-a tada imao Zvonimir Boban, s udaranjem policajca kojim je jasno rekao što misli o nasilju organa reda.

Bio je to poseban dan u kojem je na gostujućoj strani, među ostalima, bio i kasniji ratni zločinac Željko Ražnatović Arkan, dio delegacije beogradskog kluba.

Arkan je tog dana na Maksimiru bio uz Crvenu zvezdu, ali više se pamte uloge drugih, s pričom koju su kasnije otkrivali mnogi, uključujući Bobana i policajca Refika Ahmetovića, kojeg je legendarni nogometaš udario braneći Dinamove navijače.

Boban bio kažnjen

Tog dana, Zvonimir Boban je svojim potezom riskirao puno, a bio je i kažnjen s devet mjeseci zabrane igranja, što je kasnije smanjeno na kaznu dugu pola godine. Boban je tog rizika bio svjestan.

O tome je pričao u jednom intervjuu u kojem je govorio o povijesnom danu na Maksimiru, uz riječi da bi sve ponovio u istoj situaciji, bez obzira na karijeru koju je stavio ‘na kocku’.

Mnogi su riskirali i puno više, govorio je Boban, spominjući junake koji su se primili oružja i u Domovinskom ratu branili Hrvatsku. Prije nego je rat počeo, udarac hrvatskog nogometnog velikana bio je jedan od simbola hrvatskog otpora koji je bujao.

Policajcu rekli da puca u Bobana

Boban je bio ponosan na svoj udarac u policajca iako je time riskirao puno, a čovjek kojeg je udario, Refik Ahmetović, svojedobno je također pričao o danu na Maksimiru.

Razgovarajući za Dnevni avaz, Ahmetović je kazao da je Bobana mogao i ubiti. Opisujući kako je došlo do udarca, policajac iz sukoba na maksimirskom travnjaku dodao je što se zbivalo kasnije, nakon što ga je Boban udario.

‘Kolege su mi odmah vikale da izvadim pištolj i pucam u njega’, bile su Ahmetovićeve riječi, a u situaciji koja se mogla i dodatno razbuktati, Zvonimira Bobana izvukao je tadašnji Dinamov trener Josip Kuže koji ga je odvukao prema svlačionici.

U pogledu unatrag, mnogi su zbivanja prije točno 32 godine na Maksimiru opisali kao jedan od uvoda u Domovinski rat. Bila je to i jedna od najava kraja Jugoslavije, a raspala se i liga bivše države u kojoj jedan od posljednjih velikih derbija hrvatskih i srpskih rivala nije dobio rasplet na terenu.


Komentari