Veliki derbi na Veliku subotu: ‘Ako tete na blagajnama mogu raditi, zašto ne bi i oni’

Derbi Dinamo - Hajduk (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Velika utakmica Dinamo – Hajduk trebala bi se odigrati na Veliku subotu, što je kod dijela građana i navijača izazvalo burne reakcije. Što o takvom potezu misle Zagrepčani, pitali smo ih u anketi – Je li vam u redu da se derbi Dinamo – Hajduk igra na Veliku subotu?

Dio građana smatra da je to u redu jer postoje i brojni drugi koji rade na Veliku subotu i blagdane. “I druge profesije rade na Veliku subotu i to godinama. Zašto ne bi i nogometaši”, “Ako teta na blagajni u Konzumu mora raditi na taj dan i to za plaću koju ovi zarade u pola sata na terenu, ne vidim razlog zašto ne bi i oni igrali”, smatraju neki.

“Nogometašima je nogomet posao, dakle ok, a svi ostali za sebe znaju kako će i gdje će na Veliku subotu, pogotovo predvečer, ulica, šoping, stadion ili crkva”, “To je njima posao”, “Veliki derbi na Veliku subotu”, “Radni dan kao i svaki drugi. Onda nitko ne bi trebao raditi”, “Ja radim isto, pa gdje je problem?”, slažu se drugi.

‘Ne mogu biti s obiteljima’

Neki Zagrepčani smatraju da takva odluka nije u redu jer se radi o važnom danu prije Uskrsa. “Bilo bi super da nije na Veliku subotu, baš kao i sva druga sportska događanja gdje sportaši ne mogu biti sa svojim obiteljima”, “Naravno da nije normalno. Velika subota je dan tišine i muke Gospodnje”, smatraju neki.

Njihovo mišljenje dijele i drugi. “Nije u redu. Većinski smo kršćani, katolici, a zna se što slavimo ovih dana. Neprimjereno je da se krešti, urla i igra u dane kada se spominjemo Isusove žrtve i uskrsnuća. Tri dana u godini se možemo suzdržati zbog većinske religije u državi. Ne moraju svi biti vjernici, ali čisto iz nekog poštovanja”, smatra jedna Zagrepčanka.

Ipak, neki su se s terminom utakmice odlučili našaliti. “Je li u redu da živimo na Veliku subotu?”, “Može i na veliku srijedu kada su izbori”, “Nije u redu da Velika subota pada na dan derbija”, “Kome se ne sviđa, neka ne gleda”, komentirali su.

@zagrebinfo Danijel Zagorac odgovorio nam je na brzopotezna pitanja ⚽ @GNK Dinamo #zagrebinfo #zagorac #dinamo #gnkdinamo #hnl #nogomet #football #fy #fyp #viral #viraltiktok ♬ original sound – zagreb.info

‘Dan kao i svaki drugi’

S druge strane, dio Zagrepčana u komentarima smatra da se ne radi o posebnom danu. “Zašto ne?”, “Naravno, dan kao svaki drugi”, “A po čemu je subota prije Uskrsa veća od svih ostalih subota u godini, osim derbija”, “Netko na stadion, netko u shopping centre, netko u kafiće, ne vidim problem”, “Od kada crkva vlada Hrvatskom!? Kakvo je to pitanje. Tko želi u crkvu neka ide, tko želi gledati tekmu neka gleda!”, mišljenja su neki.

Također, dio je istaknuo da postoji i veliki broj onih koji rade u nedjelju, na Uskrs. “Mnogi rade i na Uskrs”, “I drugi rade”, “Zašto ne? Ako ja mogu raditi za praznike i vikende, zašto oni ne bi mogli igrati?”, “Ako rade trgovine i firme onda u čemu je problem što ovi igraju utakmicu”, “Što je s onima koji će radit za Uskrs i Uskrsni ponedjeljak, jel to ok?”, složili su se.

Osim toga, građani su se pozivali na to da je Hrvatska sekularna država. “Da, ako se ne varam živim u sekularnoj državi”, “Što fali tome? Englezi najveće utakmice igraju na Štefanje!”, “Sekularna smo država”, zaključuju građani.

Zagrebački svećenik ‘opleo’ po navijačima Dinama i Hajduka zbog utakmice: ‘Žao mi ih je’

‘Žalosti me to’

Podsjetimo, mišljenje o utakmici koja se igra na Veliku subotu iznio je zagrebački svećenik Stjepan Ivan Horvat, misionar Krvi Kristove koji je javnosti poznat zbog toga što redovno putem društvenih mreža nastoji širiti vjeru. Smatra da svi građani imaju pravo izbora.

“Istina, čudan termin u zemlji gdje se velika većina ljudi izjašnjava katolicima, s obzirom na to da je to večer u kojoj mi katolici u crkvama slavimo Isusovo uskrsnuće. Kao svećenika, ali i onoga koji voli nogomet žalosti me to, no jedna druga stvar me žalosti još više. Žao mi je svakog vjernika koji će umjesto vazmenog bdjenja izabrati utakmicu, no Bog uvijek daje slobodu”, istaknuo je u svojoj Facebook objavi.

Njegova objava izazvala je podijeljene reakcije, odobravanja i negodovanja vjernika i navijača.


Komentari