VELIKA I BOGATA POVIJEST: Prije točno 77 godina osnovan je NK Dinamo

Dinamo (Foto: Goran Mehkek/CROPIX)

Na današnji dan, 9. lipnja 1945., u zgradi Elektre u Gundulićevoj ulici, osnovan je nogometni klub Dinamo, najtrofejniji i najuspješniji hrvatski klub.

NK Dinamo bio je pravni nasljednik Građanskog, kluba osnovanog 1911. godine tijekom otpora mađarizaciji, od kojeg je preuzeo klupske boje, igrače, igralište u Koturaškoj ulici i nadimak ‘Purgeri’. a prvotno se nakon preimenovanja zvao Fiskulturno društvo Dinamo.

Dinamo je prvi naslov prvaka SFRJ osvojio 1948. godine, a iste je godine odigrao i prvu utakmicu u Maksimiru, u svom današnjem domu.

Šest godina kasnije, Dinamovci su ponovili uspjeh iz 1948. te su pobjedom protiv ‘Lokse’ u posljednjem kolu osigurali drugu titulu jugoslavenskog prvaka. Vođa te generacija bio je fenomenalni Željko Čajkovski. Iduća titula na Maksimir sletjela je 1958., a potom je uslijedila ‘suša’ duga čak 28 godina.

Ipak, Dinamovci nisu bili bez ikakvih uspjeha u tom razdoblju, budući da su 1967. godine otišli do kraja u Kupu velesajamskih gradova (današnja Europska liga).

Generacija Krasnodara Rore, Rudija Belina, Slavena Zambate i Mladena Ramljaka je u velikom finalu nokautirala ugledni engleski Leeds United, a Dinamo je postao prva jugoslavenska momčad s europskim nogometnim pojasom oko vrata.

Zlatna ’82.

Godine najčešće vežemo uz određene (sportske) događaje. Primjera radi, 1998. i 2018′. povezujemo s ‘Vatrenima’, 2001. je pupčanom vrpcom spojena s Goranom Ivaniševićem, dok je 1992. sinonim za Dražena i njegove suigrače koji su osvojili srebro u Barceloni.

Godina 1982. ima miris zagrebačkih ulica, miris ‘ručka nedjeljnog’. To je bila godina kada je Dinamo, sa srcem veličine Sljemena, konačno osvojio toliko iščekivanu titulu prvaka Jugoslavije. Pod palicom neponovljivog Ćire Blaževića, Cico, Mlinka, Zeko, Cerin, Štef Deverić i društvo učinili su do neba ponosnim svakog Zagrepčanina.

Dinamo je na kraju te sezone imao 49 bodova, pet više od rivala Crvene Zvezde i Hajduka.

Nova era

Početkom devedesetih, raspadom Jugoslavije i stvaranjem neovisne Hrvatske države, maksimirski je klub ušao u novu, turbulentnu eru. 1992. donijeta je odluka o preimenovanju Dinama u HAŠK Građanski, da bi se godinu kasnije taj isti HAŠK preimenovao u NK Croatia. Navijači su bili oštro protiv tih odluka i nikada nisu prihvatili činjenicu da je Dinamo postao Croatia.

Povratak imena Dinamo zbio se na Valentinovo 2000. godine. Veliku je vijest navijačima obznanio Velimir Zajec, koji je izišao pred gomilu okupljenu ispod zapadne tribine, a onda je s podignutim rukama trijumfalno poručio ‘Imamo Dinamo’.

Modri su u prvih 30 godina HNL-a uspostavili rijetko viđenu dominaciju na ovim prostorima, a ukupno su pobjednički pehar za prvaka Hrvatske dizali nestvarna 23 puta. Pored domaćih uspjeha, Dinamo posljednjih godina bilježi fantastične uspjehe u europskim natjecanjima. Fenomenalno zvuči podatak da je Dinamo u sezoni 2020/2021. igrao u četvrtfinalu prestižne Europske lige, a nedavna rušenja Tottenhama, West Hama, Atalante, Seville, Fenerbahcea, Benfice, Krasnodara, Feyenoorda i još nekih moćnika, govori da su Modri na sjajnom putu da postanu pravi europski ‘heavyweighter’. Ili to možda već jesu.

Komentari