Vedran Pavlek otkrio nam je kako teku pripreme za ‘Snow Queen Trophy 2018’

 

Snow Queen Trophy 2018., održavat će se 3. i 4. siječnja 2018. 

Uhvatili smo na prepad direktora Snježne kraljice i Hrvatskog skijaškog saveza, Vedrana Pavleka, na njegovom terenu, skijalištu Sljeme, kako bi razgovarali o tijeku priprema za ‘Snow Queen Trophy 2018’, te planovima za dalje. Pristao je iako su on i njegov tim u zadnjim danima piprema, odnosno u završnim pripremama utrke i pod ogromnim pritiskom. Što to znači znaju samo oni koji sudjeluju u realizaciji utrka koje su u programu 3. i 4. siječnja 2018. kada su termini za žensko i muško slalomsko natjecanje. Slijedili smo ga dok je odrađivao svoju ‘to do’ listu na skijalištu gledajući preciznu i strogu zapovijednu liniju u kojoj svatko zna svoj posao, a isto je vidljivo da su svi na terenu  dobro uigran tim i da imaju mnogo skijaških utrka svjetske razine ‘pod nogama’.

P: Vedrane, možete li nam reći što ste sve  radili ovih skoro godinu dana od zadnje Snježne kraljice?

‘Ah, svašta!, zaista puno različitih aktivnosti.  Odmah nakon završetka utrka na Sljemenu, nastavili smo sa skijaškom sezonom reprezentacije. Po meni je to bila uspješna sezona iako to javnosti možda i nije vidljivo. Od travnja do srpnja je vrijeme kada se odvijaju intezivne logističke pripreme za sljedeću sezonu, a onda koncem ljeta krenuli smo s treninzima, polako i s organizacijom Snježne kraljice 2018, startali s novim ciklusom, raspored je uvijek gust.’


P: Sada je sva energija usmjerena na organizaciju ‘Snow Queen Trophy 2018’. Kako teku pripreme, ostalo je manje od dva tjedna do utrka?

‘Moj najuži tim i ja smo sada u fazi u kojoj znamo da nema spavanja, nema vikenda, nema blagdana. To je takav termin, vrijeme završnih priprema, ne samo ovdje na Crvenom spustu već  se i sva ostala logistika zahuktala, ogroman je to broj zadataka koji se moraju uskladiti i napraviti na vijeme.  Logistički, organizacija Snježne kraljice je jedan jako zahtjevan projekt i ne znam s čime bih ga uopće u Hrvatskoj usporedio.

Jako je teško – imamo puno partnera, puno dobavljača, radimo utrku u parku prirode, sve što vidite na utrci, svi objekti su montažni, dakle postavljaju se prije i rastavljaju se po završetku utrka. Sve se radi u prirodi pa i taj faktor treba dodati kada se govori o tome da je ovaj projekt logistički i financijski zahtjevan. I onda dodajte još vrijeme, vremenske prilike – prati se iz sata u sat prognoza, trebaju nam minusi za proizvodnju snijega jer se ne koriste nikakvi aditivi…stresno je uglavnom u zadnjim danima pred utrke.’

tribina

P: Da li je interes domaćih i stranih medija i ove godine velik? Koliko je ljudi gledalo prijenos zadnjih skijaških utrka na Sljemenu?

‘Interes medija za naše utrke je uvijek je velik, zapravo kontinuirano raste.  Ove smo godine prilikom organizacije ‘Snow Queen Trophy 2017’ imali dodatnu čast da je na sam dan muške utrke bila 50.-ta godišnjica prve utrke FIS Svjetskog kupa u alpskom skijanju,  što je obilježeno u centru Zagreba. Organizirali smo skijalište za djecu, te takmičenje ukupnih pobjednika FIS-a,  što je sve zajedno još dodatno izazvalo interes i domaćih i stranih medija.

Velika je stvar imati prijenos uživo na 20 stranih televizija, a većina tih zemalja su naša emitivna turistička tržišta kao što su Slovenija, Austrija, Njemačka, Italija, Švicarska, Skandinavske zemlje i dr.  Utrke uživo prati između 20 i 30 milijuna ljudi, dok kad se zbroje vijesti, prilozi, reportaže, snimke, digitalni kanali…ta se brojka penje na preko 300 milijuna gledatelja, ta brojka također kontinuirano raste.  Ove godine na „Snow Queen Trophy 2018“ u Zagreb stiže i ekipa CNN-a koja će četiri – pet dana biti na terenu, pratiti utrke, ali i intervjuirati, raditi reportaže…ne moram niti spominjati koliko košta jedna minuta na takvoj televiziji. ‘

P: Što biste voljeli u budućnosti vidjeti na Medvednici, na području skijališta Sljeme? Imate li viziju, planove? 

‘Ja ću se više osvrnuti na jedan jako mali dio Medvednice, na skijaški kompleks Sljeme. Na tom bih području volio vidjeti poboljšanja i infrastrukturna i u smislu sadržaja. S manjim zahvatima to područje može postati jedno malo kvalitetno gradsko skijalište, ne samo za Zagrepčane, već i za turiste kojih u Zagrebu ima cijelu godinu, i na kraju, ne manje važno – poligon za mlade skijaše iz brojnih ski klubova iz Zagreba i okolice.  Naravno da bih želio vidjeti još mnogo uspješnih utrka Snježne kraljice!

Sukladno detaljnim urbanističkim planovima koji su jesenas stupili na snagu, moguće je pokrenuti stvari naprijed, sada postoji zakonska podloga za to.  Jako je važno da se što prije napravi ZET gondola i da se na taj način smanji promet vozila, poveća sigurnost, ima previše prometnih gužvi i problema s parkingom u vršnoj zoni. Što se skijališta tiče nepohodno je izvesti dodatno akumulacijsko jezero kako bi se mogle zasnježivati sve skijaške staze, uključujući i Panjevinu koju je potrebno revitalizirati.

Na području skijaškog kompleksa treba ponuditi i sadržaje za ljetnu sezonu, što je sad strogo propisano urbanističkim planom državnog značaja. Sve to može Sljeme staviti u funkciju  turizma 365 dana godišnje. Za Zagreb to znači  širenje turističke ponude, malo koji glavni grad ima uz sve što se u gradu nudi u neposrednoj blizini još cijelu paletu sadržaja u prirodi.’

P: Bojite li se južine, zatopljenja vremena i otkazivanja utrka?

‘Trenutna debljina pokrivača na Crvenom spustu je vrlo dobra i to trebalo biti dovoljno da se održi u dobrom stanju, čak i usprkos najavljenom toplijem vremenu sljedećeg tjedna. FIS-ova kontrola dolazi  26.12. kada se utrci i službeno daje zeleno svjetlo i utvrđuje plan završnih priprema staze. Uglavnom, vrlo smo optimistični jer je staza u ovom trenutku jako dobro pripremljena.’

crveni spust[1]

P: Posljedice klimatskih promjena odnosno toplije vrijeme više nitko ne dovodi u pitanje. Poduzimate li neke mjere prilagodbe?

‘FIS to prati, pomno prati. Kao odgovor na toplije vrijeme razvijaju se nove tehnologije proizvodnje snijega, a paralelno s time isto tako i čuvanja snijega od sezone do sezone. Rezultati su jako dobri i može se očuvati od 50 do čak 85 % snijega. Time se čuva voda i energija, okoliš jednom riječju, i pritom štedi novac.

Inače, Hrvatski skijaški savez se aktivno uključuje u mnoge akcije zaštite okoliša na Medvednici –naši članovi sudjeluju u akcijama čišćenja smeća – u proljeće se tradicionalno organizira velika akcija čišćenja područja skijališta, a odazivamo se i na pozive drugih – uklanjali smo ambroziju, pošumljavali, čistili, doprinosili koliko možemo da pomognemo u očuvanju prirode.’

P: Kakve su nove generacije skijaša i skijašica?  Možemo li se nadati nekoj medalji na utrkama?

‘Hrvatski skijaški savez jako puno ulaže u mlade i iako trenutno nemamo Janicu I Ivicu koji su cijelu skijašku publiku ‘razmazili’ svojim dobrim rezultatima, imamo jednu jako talentiranu generaciju mladih skijašica i skijaša između 16 i 24 godine od kojih očekujem da će za nekoliko sezona napraviti značajne rezultate, što uključuje i postolja u svjetskom kupu. To  su Leona Popović, Ida Štimac, Filip Zubčić, Matej Vidović, Istok Rodeš, Elijas i Samuel Kolega…’.

Komentari