UZBUDLJIVO U NSK: Sjajni Ivan Šarić nanio prvi poraz Nepomniachtciju!

Facebook

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u tijeku je Grand Chess Tour, a završava 11. srpnja. Drugog dana od natjecanja, u četvrtak, 8. srpnja  odigrano su 4., 5., i 6. kolo po ubrzanom RAPID sustavu (25 minuta za cijelu partiju + 10 sekundi po svakom potezu).

Hrvatski velemajstor Ivan Šarić odigrao je “ljepoticu” dana i pobijedio vodećeg Iana Nepomniachtchija, ruskog velemajstora koji je dominirao u dosadašnjem dijelu turnira.

Nepomniachtchi, aktualni izazivač svjetskog prvaka, prvog dana poveo je s dvije pobjede i remijem iz tri partije, a u dominantnom stilu nastavio je i u četvrtak – 4. kolo otvorio je novom pobjedom nad kolegom iz Rusije Alexanderom Grischukom. Ivan Šarić, koji je u prva tri kola upisao pobjedu, remi i poraz od Ukrajinca Korobova, u 4. kolu remizirao je s Nizozemcem Jordenom Van Foreestom. U 5. kolu Šarić je upisao novi remi s Francuzom Maximom Vachier-Lagraveom.

U šestom kolu nanio je kao crni prvi poraz dotad neporaženom Nepomniachtchiju, a napadačkom igrom vjerojatno i iznenadio ruskog velemajstora koji je u odličnoj formi, te uzbudljivu partiju uveo u dramatičnu topovsku završnicu i materijalizirao prednost.

Velika je to pobjeda najboljeg hrvatskog šahista kojom je najavio neizvjesni i uzbudljivi završni dan RAPID turnira u petak, 9. srpnja 2021. i završna tri kola (početak u 15 sati).

Odlično igra i bivši svjetski prvak Viswanathan Anand koji je u četvrtak, 8. srpnja uz dva remija upisao pobjedu nad Ukrajincem Korobovom i uključio se u rasplet na vrhu. Ian Nepomniachtchi ostao je uoči završna tri kola u vodstvu s osam bodova (tri pobjede, dva remija), a sa sedam bodova slijede ga Francuz Maxime Vachier-Lagrave, naš Ivan Šarić i Indijac Anand.

U subotu 10. srpnja i nedjelju, 11. srpnja CROATIA GRAND CHESS TOUR nastavlja se brzopoteznim BLITZ turnirom (tempo od 5 minuta + 2 sekunde za svaki potez) koji će igrati najveći šahist u povijesti Garry Kasparov.

Sve partije svakog dana turnira mogu se pratiti uživo u prijenosu ovdje, ili pak na ovoj web stranici.


Komentari