USKOK PROŠIRIO ISTRAGU: Ovim transferima Mamići su zakinuli Dinamo za 3,6 milijuna eura?

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Čini se kako profite od ovih transfera nisu ostvatrile sportske agencije već da je novac odlazio u ruke osobama blisko povezanim s Mamićima.

USKOK je proširio istragu vezanu uz sumnju da su Mamići iz Dinama izvlačili novac, a novi detalji kažu kako su navodno samo na transferima Halilovića i Jedvaja oštetili Dinamo za 3,6 milijuna eura.

USKOK sumnja da su kao šefovi u klubu potpisivali ugovore prema kojima bi se GNK Dinamo, bez ikakvog razloga, odricao 50 posto od budućih transfera određenih igrača u njihovu korist. Tada su organizirali da ti isti igrači sva svoja potraživanja prema klubu, pa i tih 50 posto od budućeg transfera, prebacuju na agencije u inozemstvu koje bi se trebale brinuti o njihovoj karijeri. Dinamo je, navodno, nakon realizacije milijunskih transfera ostajao bez polovice iznosa odštete koja je odlazila inozemnim agencijama, a igračima ne bi ostalo, navodno, ništa, ili bi dobili nekakvu “siću” na ruke u trenutku prebacivanja prava. Ipak, čini se kako profite od ovih transfera nisu ostvatrile sportske agencije već da je novac odlazio u ruke osobama blisko povezanim s Mamićima, prenosi Jutarnji list.

USKOK tvrdi kako je ovaj plan maslo Zdravka Mamića, a u realizaciji su mu pomagali njegov brat Zoran Mamić i Damir Vrbanović. Novac koji je na koncu završavao na off-shore računima, zapravko je završavao na računima Marija Mamića, Sandra Stipančića, Igora Krote i Nikkyja Vuksana. Samo u proširenju istrage, koje je nastupilo u veljači ove godine, tereti ih se za izvlačenje gotovo 70 milijuna eura.

Transferi Halilovića i Jedvaja

Proširenjem istrage obuhvaćen je i transfer Tina Jedvaja u Romu čija je odšteta bila  5 milijuna eura, od kojega je tvrtki Barnes&Bell Ltd. navodno isplaćeno 1,5 milijuna, s tim da je u Dinamovim knjigama proknjižena daljnja obveza od milijun eura prema toj tvrtki, iza koje, prema tvrdnjama USKOK-a, opet stoje M. Mamić i Stipančić.

Spominje se i transfer Alena Halilovića u Barcelonu u visini od 2,2 milijuna eura, bez bonusa. Polovicu tog iznosa, 1,1 milijun eura, trebao je navodno dobiti Rasport Menagement M. Mamića, koji je Dinamu ispostavio račun na taj iznos, ali ga Dinamo nije platio.

Ugovori o prepuštanju 50 posto transfera i prebacivanju svih prava igrača na off-shore tvrtku, u ovom slučaju DigiSport Ltd. iza koje stoje M. Mamić, Stipančić i Vuksan, sklopljeni su i s Dinamovom nadom Nikolom Morom. Prema optužbi USKOK-a, DigiSport je sva ekonomska prava od njegova budućeg transfera dobio uz obvezu da mu isplati 50.000 eura na dan potpisivanja ugovora, ali mu ni taj mu novac navodno nisu isplatili.


Komentari