Uoči 68. Hanžekovićevog memorijala: Najbolji svjetski bacači kugle na Bandićevim fontanama za 4. memorijal Ivana Ivančića

FOTO: Zagreb.hr
Najbolji bacači kugle svijeta stigli su u Zagreb pred 4. memorijal Ivana Ivančića u ponedjeljak navečer na zagrebačkim fontanama, a dvojica najboljih – svjetski prvak Novozelanđanin Tom Walsh i olimpijski pobjednik Amerikanac Ryan Crouser najavljuju hice preko 22 metra. To će biti samo ‘predigra’ za 68. izdanja atletskog Hanžekovićevog memorijala

Obojica su briljirala na nedavnom mitingu u Zürichu, vjerojatno najjačem kuglačkom natjecanju u povijesti, gdje su čak trojica bacala preko 22 metra, a pobijedio je Tom Walsh.

U Zürichu je bilo sjajno, konkurencija je bila strahovita, a jednako snažni suparnici čekaju me i u Zagrebu. Ja sam triput pobjeđivao u Zagrebu, a lani mi je pobjedu preoteo Crouser. U dobroj sam formi, a pobjednik će biti onaj koji dobrano prebaci 22 metra, kazao je Walsh, koji je oduševljen borilištem pored fontana.

To mjesto nje zbilja posebno. U bacanju kugle su gledatelji udaljeni barem 30-tak metara, a u Zagrebu nekoliko metara. Gledatelji, glazba i činjenica da taj dan samo mi bacamo doista je spektakularno i zato možemo očekivati iznimne rezultate.

Ryan Crouser je aktualni rekorder zagrebačkog mitinga s hicem od 22.28 metara otprije dvije godine.

Mogu obećati da će u ponedjeljak pasti taj rekord. Na fontanama će biti nas trojica koji s lakoćom možemo preko 22 metra, a ako se poklope uvjeti to bi zaista moglo biti spektakularno natjecanje. Ljudi vole gledati gorostase i bacači kugle su uvijek u stanju napraviti spektakl, kazao je olimpijski pobjednik.

Najbolji hrvatski bacač kugle Sipe Žunić ima promjenjivu sezonu, ali je obećao da će u Zagrebu dati sve od sebe.

Stvarno sam ponosan što u Hrvatskoj možemo vidjeti ovako jako natjecanje, a kugla je trenutno najjača disciplina svjetske atletike. Ja ću pokušati dati sve od sebe, lani sam pucao od snage i mogao sam i preko 22 metra, no ove sezone me jako zakočila astma, koju sam dobio u veljači. Optimalno, ja sam spreman bacati između 20 i 21 metra, ali možda me konkurencija ponese. Walsh i Crouser su bacači koji su sposobni ići i preko 23 metra, znam da Ryan to baca na treningu, a Washova tehnika je takva da se i njemu može lako dogoditi takav hitac, kazao je Žunić, kome će u ponedjeljak društvo praviti i Filip Mihaljević, koji je prije dvije godine iznenadio svijet broncom na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Portlandu.

Na fontanama će bacati i europski prvak Poljak Michal Haratyk, a po prvi puta u Zagrebu će nastupiti i dvostruki svjetski prvak Nijemac David Storl.

Program na zagrebačkim fontanama počet će u 18.30 sati, a u bacanju kugle poznatih osoba okušat će se brojne poznate osobe poput Dubravka Šimenca, braće Šime i Mihovila Fantele, Nine Raspudića, Indire Vladić, Ane Rucner…

Četvrtu godinu zaredom Hrvatski Caritas prisutan je na Memorijala Borisa Hanžekovića, a u ponedjeljak će organizirati humanitarnu akciju na kojoj će kuglu bacati poznate osobe iz svijeta sporta i glazbe.

Ulaz na natjecanje na fontanama je slobodan. Zapadna strana ulice Hrvatske bratske zajednice bit će potpuno zatvorena za promet, a organizator je u slučaju kiše osigurao i kišne kabanice za sve gledatelje.

Bacanje kugle, privremena startna lista:

Tom Walsh                             NZL
Stipe Žunic                             CRO
Damien Birkinhead                AUS
Ryan Crouser                        USA
Francisco Belo                       POR
Franck Elemba                      CGO
David Storl                             GER
Kemal Mešić                          BIH
Michal Haratyk                      POL
Tomas Stanek                       CZE

 
Humanitarno natjecanje u bacanje kugle poznatih:

Nino Raspudić
Ante Cash
Dubravko Šimenc
Vlatko Štampar
Šime Fantela
Mihovil Fantela
Roko Prkačin
Marija Anzulović
Indira Levak
Ivana Marić
Klaudija Bubalo
Ana Rucner


Komentari