UMRO JE MUHAMMAD ALI: Prisjetimo se svih trenutaka koji su obilježili njegovu karijeru (VIDEO)

Facebook

“Želio bih da me pamte kao čovjeka koji nikada nije izdao svoje ljude. Ali ako je to previše, neka me barem pamte kao dobrog boksača. Neću se buniti ako spomenete da sam bio lijep.”

Umro je veliki boksač Muhammad Ali (74), potvrdio je u subotu glasnogovornik njegove obitelji.

Nekadašnji svjetski prvak u teškoj kategoriji, jedna od najvećih sportskih ikona, preminuo je u bolnici u Phoenixu, u kojoj je prije nekoliko dana završio zbog respiratornih problema, s kojima se borio već neko vrijeme, a koji su se dodatno zakomplicirali zbog Parkinsonove bolesti.

Premda su prve vijesti prije nekoliko dana govorile kako se Ali osjeća dobro, ispostavilo se da je stanje mnogo ozbiljnije, a zatim je stigla i vijest o njegovoj smrti.

Ali je u karijeri imao ukupno 61 profesionalni meč. Od toga je pobijedio u 56 nastupa, uz 37 pobjeda nokautom. Nije imao niti jednu neriješenu borbu, te je zabilježio 5 poraza.

Rođen kao Cassius Marcellus Clay, svjetsku je slavu stekao osvajanjem zlata na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine, a uslijedila je grandiozna profesionalna karijera koja je, uz znakovit prekid nakon što se javno usprotivio američkom ratu u Vijetnamu, potrajala do 1981. godine. I danas se s velikom nostalgijom spominju njegovi mečevi s Joeom Frazierom i Georgeom Foremanom – “Bitka stoljeća” u kojoj je 1971. izgubio od Fraziera, “Rumble in the Jungle” u kojem je nokautirao Foremana u Kinshasi i “Thrilla in Manila” u kojem je pobijedio Fraziera.

Osim što je diljem svijeta bio cijenjen kao boksač, Ali je bio i borac za ljudska prava, pisao je i poeziju.

Jednom prilikom je izjavio: “Želio bih da me pamte kao čovjeka koji nikada nije izdao svoje ljude. Ali ako je to previše, neka me barem pamte kao dobrog boksača. Neću se buniti ako spomenete da sam bio lijep.”

Iako je s godinama Parkinsonova bolest učinila svoje te se Ali sve rjeđe pojavljivao u javnosti, kad god i gdje god bi se pojavio, bio bi primljen s velikim veseljem, a 1996. imao je čast zapaliti olimpijski plamen na Olimpijadi u Atlanti, prenosi Jutarnji.hr.


Komentari