UGOSTITELJI NASTAVLJAJU BORBU: ‘Ugrožena nam je egzistencija, ali represivne mjere nas ne plaše’

Povećanje PDV-a ugostiteljima suprotno je direktivi EU.

Slijedom događanja tijekom posljednjih dana vezano na djelovanje Sanitarne inspekcije RH u ugostiteljskim objektima (zatvoreno njih dvadesetak) koji su izazvali veliki odjek u javnosti, smatramo neophodnim reagirati u interesu zaštite ugostiteljske struke.

Postavlja se pitanje kako je moguće da objekti budu kažnjeni najtežom mjerom – zatvaranjem na osam dana, iako je kod svih lokala riječ o prvom ustanovljenom prekršaju vezano uz uporabu duhanskih proizvoda u objektima – te iako je dosadašnja praksa za takav prvi prekršaj bila novčana kazna, odnosno upozorenje.

Čini se razvidnim da su, na tragu događanja i aktivnosti ugostiteljske zajednice povodom provedbe porezne reforme, tj. dovođenjem u poziciju egzistencijalne ugroženosti struke, ove mjere jasna poruka ugostiteljima preko represivnog aparata s ciljem da se ušutka ugostiteljska struka koja se bori za svoja prava i golu egzistenciju.

Potrebno je naglasiti kako unatoč ovim mjerama koje se zadnjih dana provode, ugostiteljska struka već godinama predstavlja jedan od glavnih izvora prihoda od raznih nameta čime se izdašno puni državni proračun.

Hrvatski ugostitelji prema World Economic Forumu već se sada nalaze na 139. mjestu od ukupno 141. zemlje po poreznom i parafiskalnom opterećenju, a nakon provedbe porezne reforme, biti će na uvjerljivo posljednjem mjestu.

Za primjer, konkurentske zemlje u turističkom sektoru drže PDV na ugostiteljske usluge ispod 13%. Tako je razina PDV-a u Italiji 10%, Malti 7%, Španjolskoj 10%, Turskoj 8%, Austriji 10%, Cipru 9%, Sloveniji 9%, itd..

Potrebno je naglasiti da je direktiva EU jasno istaknula “kako je u interesu država članica da se one ekonomske aktivnosti koje građani mogu samostalno obnašati bez angažmana stručnjaka trebaju manje oporezovati, kako bi se stimuliralo stanovništvo na prepuštanje takvih aktivnosti profesionalcima”, a u svrhu povećanja zaposlenosti i povećanja ekonomske aktivnosti.

Povećanje PDV-a u ugostiteljstvu u potpunosti suprotno direktivi EU.

Ovakvo pokazivanje mišića kroz represivni aparat ne svakako ne doprinosi niti demokratskim principima provedbe reformi. Štoviše, jasno prikazuje intenciju provedbe koja ima za cilj kratkoročno punjenje državnog proračuna kroz reformu koje ne uzima u obzir dugoročne posljedice poput smanjenja zaposlenosti uz očekivani gubitak čak 10.000 radnih mjesta.

Naime, temeljem provođenja Strategije turizma izglasane 2013. do danas je u branši zahvaljujući smanjenoj stopi PDV-a u ugostiteljstvu zabilježeno 10.171 novozaposlena osoba, dok je broj trgovačkih društava povećan za 2046.

Uz to, zasigurno će doći i do velikog smanjenja ulaganja u ugostiteljstvu, i to rušeći pozitivan trend u kojem je samo u tekućoj 2016. zabilježen rast ulaganja od 36 posto (oko milijardu kuna!) – jer su ulagači temeljem Strategije koja određuje da će PDV na turizam i ugostiteljstvo do 2020. pasti na 10 posto, započeli ozbiljan ulagački ciklus koji će sada biti prekinut.


Komentari