TUŽNA VIJEST ZA NAVIJAČE Do daljnjega bez gledatelja na stadionima

FOTO: GNK Dinamo

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak prisustvovao je sjednici Zdravstvene komisije Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) te je govorio o aspektima povratka sporta u normalno funkcioniranje.

“Znate i sami da smo sredinom svibnja s popuštanjem mjera dopustili treninge vrhunskim sportašima. Ovog vikenda će se igrati nogometni Kup, a imamo i pritisak da pustimo navijače na stadione. Za sada se to ipak još neće dogoditi”, izjavio je Capak koji se osvrnuo i na mogućnost održavanja sportskih natjecanja u zatvorenom prostoru:

“Od 12. lipnja kreću natjecanja u boćanju i kuglanju, a nakon toga razmatrat ćemo i mogućnost nazočnosti gledatelja na tribinama”.

Tajnica HOO-ove Zdravstvene komisije, naša najpoznatija nutricionistica Mimi Vurdelja, apostrofirala je agilnost članova Komisije u počecima pandemije koronavirusa.

“Mi iz HOO-a prvi smo krenuli s izradom i slanjem preporuka savezima i klubovima za zaštitu zdravlja sportaša. Moram vas izvijestiti da smo odmah po pojavi koronavirusa, od dr. Capaka dobili broj na koji se mogu javiti sportaši. Na tome smo mu vrlo zahvalni”.

Rečenicom da među nama više ne cirkulira virus i da imamo jednu od najboljih epidemioloških situacija u svijetu, dr. Capak je s puno optimizma govorio o aktualnom epidemiološkom stanju u Hrvatskoj iako kod njega opreza nikad ne manjka.

“Moramo i dalje biti oprezni jer virus je još tu, a vrlo lako može nam doći i iz izvana. Zbog turističkih motiva trenutačno smo najotvorenija država u Europi, a stanje u našem okruženju nije sjajno – Njemačka, Francuska, Španjolska, pa žarišta u Južnoj Americi, sve nam to sugerira oprez”.

Osim izrade kontinuiranih preporuka za očuvanje zdravlja sportaša, Zdravstvena komisija HOO-a namjerava, u suradnji s partnerima iz HZJZ-a, pokrenuti serološko testiranje hrvatskih olimpijaca te izradu imunološkog zdravstvenog kartona sportaša olimpijaca. Riječ je o 64 pojedinačna vrhunska sportaša te tri muške nacionalne reprezentacije. Dr. Capak je obećao potporu u provedbi spomenutih aktivnosti, što će, prema informaciji tajnice Komisije, donijeti uštedu od oko 200.000 kuna.

Voditelj službe za antidoping HZJZ-a dr. Roman Latinović izvijestio je da je 26. svibnja pokrenuto antidopinško testiranje sportaša u pojedinačnim sportovima, a da će s nogometnim natjecanjima započeti i u ekipnoj konkurenciji. Podsjetio je i na činjenicu da je njegova služba u procesu implementacije novog antidopinškog kodeksa Svjetske antidopinške agencije (WADA).

Razmatran je i prijedlog glavnog tajnika Hrvatskog auto i karting saveza Zrinka Gregureka, koji je na nedavnoj sjednici Vijeća HOO-a, upoznao vodeće tijelo HOO-a s inozemnom praksom instaliranja tzv. tunela za dezinfekciju gledatelja sportskih događaja. Pohvalivši sve mjere koje idu u svrhu zaštite ljudi na sportskim natjecanjima, doc. dr. Dinko Pivalica kazao je kako, bez obzira na vanjsku dekontaminaciju onih koji ulaze, ova metoda ne može eliminirati asimptomatske pojave.

Stoga je Zdravstvena komisija HOO-a jednoglasno podržala zaključak svog predsjednika dr. Mirana Martinca koji je rekao:

“Ovakvu vrstu prevencije smatramo poželjnim za sve zatvorene prostore, ali zaključnu riječ o tome treba dati struka, odnosno epidemiolozi, od kojih smo zatražili stručno mišljenje”.

Na kraju sjednice usuglašen je prijedlog o održavanju skupa u formi okruglog stola 17. lipnja, a na kojem bi trebali sudjelovati ministar zdravstva u Vladi RH Vili Beroš, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport Tomislav Družak te predsjednik HOO-a Zlatko Mateša u ulozi domaćina, ali i predstavnika WADA-e.


Komentari