Tužan kraj jednog od NAJVEĆIH POTENCIJALA

Facebook

Ozlijede su mu uništile karijeru u najboljim godinama, oscilirao je od sjajnih igara u Auxerreu i Panathinaikosu do Lazija i na kraju amaterskog Saint-Pierroisa. Djibril Cisse odigrao je više od 500 utakmica u karijeri, postigao 220 golova i upisao 44 asistencije.

Sjećate se Djibrila Cissea? Iako ga većina ljubitelja nogometa pamti po neobičnim frizurama i stiliziranoj bradi, on je nekada bio jedan od najvećih potencijala. Počeo je profesnionalnu karijeru u Auxerreu gdje je u 128 utakmica zabio 70 golova. S briljantnim igrama u Auxerreu počeo je u sezoni 01/02, a nastavio je tako do sezone 03/04. Potom je prešao u Liverpool gdje je prve sezone nije baš oduševio, zabio je samo pet golova u 24 utakmice. Drugu sezonu obilježio je stravičan prijelom noge u utakmici s Blackburnom zbog koje je gotovo izgubio nogu. Nesretni Cisse trebao je izbivati s terena više od godinu dana, no nekim čudom vratio se iste sezone u travnju i nastavku sezone čak i zabijao. Treće sezone na Anfieldu, Benitez mu je često mijenjao poziciju stavljavši ga na krilo. Cisse se čak i snašao te sezone i uspio zabiti 19 golova u svim natjecanjima.

Drugi lom noge

Taman kada se počelo govoriti o osvježavanju karijere prelaskom u Maresille, Cisse je u lipnju 2006. u pripremnoj utakmici reprezentacije ponovno slomio nogu. Vratio se tek 2006. u listopadu, a prvi pogodak za Marseille zabio je dva mjeseca kasnije. Nažalost ozlijede su ga učinile puno opreznijim i stalno je bio na meti kritika kako se boji igrati. On je vratio kritičarima tako što je serijom dobrih igara i pogodaka uspio osigurati drugo mjesto te sezone.

Sljedeća destinacija u karijeri nadarenog Francuza bila je posudba iz Marseilla u Sunderland. Povratak u Premiership 2008. krenuo je dobro. Odmah u prvoj utakmici postigao je pogodak, no kako je sezona odmicala Sunderland nije bio najkonkurentnija momčad pa se i Cisse uklopio u sivilo. Postigao je u 35 utakmica 10 golova.

Preporod u Grčkoj

U lipnju 2009. Marseille ga je prodao Panathinaikosu, a Cisse je potpisao na četiri godine. U grčkom klubu doživio je preporod. Postao je vođa momčad, bio je najbolji strijelac te sezone sa 23 gola u 28 utakmica, fanovi su ga obožavali. Postao je kapetan i u sljedećoj sezoni zabio 18 golova u 20 utakmica. Iz kluba je otišao na najljepši mogući način, organizirao je proslavu na kojoj se on sam bio DJ. Obećao je da će se jednog dana vratiti. No, tu je zapravo počeo kraj uspješne karijere.

Nova destinacija bio je rimski Lazio, a ispostavilo se kako je to bila greška. Nije se najbolje snašao, a nije ni dobivao previše prilika. Nakon što je u polusezoni zabio samo jedan pogodak odmah je prodan u QPR.

U svojoj trećoj sreći u Premier ligi, nije imao baš sreće. Zabio je na svojem debiju, ali je i u prvih pet utakmica za novu momčad dobio 2 crvena kartona. No, ta polusezona bila je dosta dobra, zabio je 9 golova u 26 utakmica. Sljedeće sezone 12/13, nije se baš naigrao i poslan je na polusezoni u Al Gharafu na posudbu. Ni tamo se nije snašao zabio je jedan gol u devet utakmica, na kraju sezone sporazumno je raskinuo ugovor s QPR-om.

Tužan kraj karijere

Karijeru je nastavio u Kubanu u Rusiji, no četiri pogotka u 15 utakmica bila su dovoljan razlog za otpust iz kluba. Vratio se prošle sezone Cisse u Francusku, novi klub bio je Bastia, no, niti tamo nije doživio kasni procvat pa mu Bastia nije produžila ugovor.

Vjerojatno dotučen ozlijedama i pomalo ogorčen tretmanom, Cisse je karijeru odlučio nastaviti u Reunion Premierligi. Poznato? Vjerojatno ne. Prešao je u Saint-Pierroise, klub koji se nalazi na francuskom otoku Reunion 700 km udaljenom od Madagaskara. Kako su službeno pod francuskom jurisdikcijom tako se imaju pravo natjecati prema pravilima i sistemu francuskog nogometa. Cisse se nažalost nije nametnuo ni u amaterskoj momčadi zbog ozlijede te je nakon svega 10 minuta provedenih u igri odlučio objesiti kopačke o klin.

Ozlijede su mu uništile karijeru u najboljim godinama i potencijalno jednog od najboljih napadača osudile na zaborav. Oscilirao je od sjajnih igara u Auxerreu i Panathinaikosu do Lazija i na kraju Saint-Pierroisa. Djibril Cisse odigrao je više od 500 utakmica u karijeri, postigao 220 golova i upisao 44 asistencije. Za reprezentaciju je upisao 41 nastup i zabio devet golova.

 


Komentari