TRENER SVIH TRENERA O EURU I DALIĆU: ‘Jako je važno stvoriti tu ratničku klimu. Narod čeka’

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Do Europskog prvenstva odbrojavaju se dani, a navijačka je atmosfera već u zraku. Što očekuje od naše reprezentacije, ali i što misli o Zlatku Daliću, za N1 otkrio je legendarni Ćiro Blažević. Prisjetio se i svojih dana na vrhu nogometnog svijeta, kada je 1998. osvojio treće mjesto s tadašnjom reprezenacijom.

Za početak, otkrio je s kakvim osjećajem očekuje prvu utakmicu Hrvatske na Wembleyju s Engleskom. “Uistinu sam jedan poznati tremaroš. Sjećam se da  je uvijek bilo dobro kad sam plašio. Mi danas se svi pomalo plašimo jer svi pokazatelji i rezultati reprezentacije ukazuju da bi moglo biti lošije nego što nam reputacija dopušta. Uvjeravam vas, najbolji igrači na svijetu su Hrvati, igrači ovog podneblja. Mislim na Jugoslaviju, Crnu Goru, Sloveniju čak. Siguran sam da će oni pokazati svoje pravo lice kad je to najpotrebnije. Ove utakmice koje smo gledali do sada, Dalić je bio u jednoj najnepovoljnijoj situaciji. Dogodila se smjena generacija, ona uvijek nosi krizu rezultata. On je uspio koncentrirati značajan hrvatski nogometni talent koji će nas u Engleskoj, siguran sam, sve obradovati”, rekao je te se osvrnuo na utakmicu s Armenijom i rekao zašto nam je bilo tako teško zabiti gol.

“Ne znam iz kojeg razloga je igrao bez tipičnog centarfora. To neće faliti, jako vjerujem u Rebića. On je moderan igrač i nijedna obrana nema formulu kojom bi ga mogla zaustaviti. Postoji još par igrača koji mogu zatvoriti tu delikatnu poziciju špicnog igrača. Mi imamo igrače za tu poziciju. Ne znam prave razloge, ali siguran sam u to da će hrvatska reprezentacija već s Eneglezima pokazati svoje pravo lice. Svaki put kad je šepalo u ovim pripremnim utakmicama u prvenstvu je bilo bolje”, rekao je Ćiro, ali i odgovorio na pitanje koga vidi kao najopasnijeg igrača.

“Nemojte mi zamjeriti što neću nabrojati, mogao bih nekoga zaboraviti. Imamo tri, četiri špice, jedna bolja od druge. Mi špicne igrače imamo, imamo i one danas najvažnije, te bočne igrače koji kreiraju igru. Hrvatska reprezentacija je bogata talentom, koji treba samo afirmirati”, smatra Ćiro.


Progovorio je i o pripremama za Euro. “Taj psihološki moment natjecatelja pred borbu je vrlo bitan. To je najvitalnija stvar, da budemo jasni. Imate i talent i motiv i inteligenciju, ambijent je dobar, ali odjednom, njemu se ne da, nije odlučio da da zadnji atom energije… To je kod nas rijetko kad nazočno, Hrvati imaju urođen patriotski naboj i treba ih samo podsjetiti da je to borba u kojoj treba biti spreman dati sve od sebe jer samo tako možeš postići rezultat”, smatra Ćiro koji je otkrio i misli li da je Dalić pod pritiskom.

“Ja nisam doživio ugroženost Dalića na funkciji izbornika. On je vicešampion svijeta i ima veliki kredibilitet kao takav. Uvjeravam vas da on nije uzdraman, ima iza sebe dečke koji su spremni da ga slijede. Mnogo mu pomaže Modrić koji je vjerodostojna komunikacija između njega i ekipe. Njihov talent će nam  donijeti mnogo radosti i zadovoljstva”, kaže Ćiro, a evo što poručuje Daliću.

“Nitko nije vjerovao da bi Hrvati mogli biti drugi na svijetu. Nitko nije vjerovao u moje vrijeme kad smo bili treći. Ja sam govorio: ‘Bit ćemo prvi’. Ja sam uistinu imao privilegiju, meni je bilo puno lakše nego što je danas Daliću. Mi stalno komuniciramo, ništa mu ne sugeriram. On je na licu mjesta, on zna najbolje. Pohvalio mi se da ima izuzetnu komunikaciju s Modrićem, a Modrić je besprijekoran autoritet u svlačionici. Jako je važno stvoriti tu ratničku klimu. Narod čeka. U nogometu je prognoza jako nezahvalan element. Ja je izbjegavam iz razloga što sam provjereno loš prognozer”, zaključuje.

Komentari