Trener boksačkog kluba s Jaruna iskreno o koronakrizi: ‘Za sport je ovaj potpuni ‘lockdown’ katastrofa!’

Foto: Privatna arhiva

Zagreb se voli i kroz sport, ali u koronakrizi sportskim klubovima nimalo nije lako. Popričali smo s osnivačem i trenerom boksačkog kluba Gladijator, Tomom Kadićem. Otkrio nam je kako ‘preživljavaju’ u ovim vremenima koronakrize.

Ali, krenimo ispočetka. Sve je počelo prije 12 godina.

“Naša priča počela je prije 12 godina. Imali smo ambiciju, volju, želju, u tome svemu kroz postepen rad, krenuli smo s boksačkom pričom. Prošle godine počeli smo s judo selekcijom gdje nam djeca postižu sjajne rezultate.

Ove godine uveli smo kickboks i ultimate fight selekciju. Gladijator kao jednu inicijativu, brend koji radi promjenu među nama, ‘guramo prema dalje’ u ovoj koronakrizi.

Kod nas treniraju svi, od 4 godine do 144 godine. Imamo za sve moguće generacije sve programe”, rekao nam je trener Kadić.

Razgovarali smo o tome kako je koronakriza utjecala na njih, ali i na sport općenito. Trener nam je objasnio i koji je možda najveći problem. Podsjetimo, odlukom Nacionalnog stožera morali su do 21. prosinca, do kada traje mjera, zatvoriti svoja vrata.

“Koronakrizu još nismo prevladali, nije nam jasno zašto nas ne puštaju u dvorane. Za sport je ovaj potpuni lockdown, katastrofa! Nije mi jasno da su u toj mjeri zatvorili sport, nažalost mi ne možemo o tome odlučivati. Samim time ovaj lockdown je za nas katastrofa jer djeca odustaju od sporta i sve više se posvećuju videoigrama i internetu.

Najžalosnije je da su sportaši kao sportaši sami po sebi rizične skupine, kako to ako se bave fizičkom aktivnošću i na taj način brinu o svojem zdravlju? Sport je nešto što želite, a ne ono što morate.

Cijela generacija djece će izgubiti godinu dana bavljenja sportom, ovo je proces, naše tijelo o kojem brinemo i držimo do zdravlja.

Najveći problem svega toga je što treneri odustaju, jednostavno ne vide se da bi mogli raditi i živjeti dugoročno od toga”, objasnio nam je sugovornik.

Foto: Privatna arhiva

Rekao nam je i kako ga svakodnevno zovu roditelji, ali i ljudi koji su samo rekreativci. Pitaju ga kada će se moći ponovno trenirati, očajni su jer žele da sve bude isto.

“Zovu me roditelji svakodnevno, kažu mi: ‘jel’ znate kad ćemo početi trenirati, mi nemamo izlaza s vlastitom djecom koja su naučila na aktivnost i sport.’ Čak dobivam pozive koji su rekreativci, kažu mi: ‘Tomo jel’ ima neka opcija da mi krenemo trenirati’. Ograničili su jedini ispušni ventil, to je udar na sve one koji rade u sportu i u firmama”, izjavio je.

U ‘Gladijatoru’ trenira Toni Filipi

U boksačkom klubu ‘Gladijator’ trenira i jedan od ponajboljih hrvatskih boksača, kojeg je javnost upoznala i kao prvog sportaša u državi koji je dobio koronavirus, Toni Filipi.

“Toni je jedan od najuspješnijih naših boksača u zadnje četiri godine, nije toliko javnosti poznat pored svih imena. On i ja kao njegov trener ostvarujemo uspjehe gdje god išli”, rekao nam je Kadić.

Otkrio nam je i što misli o dečku iz Sesveta, boksaču Filipu Hrgoviću.

“Hrgović je hrvatski olimpijac, kvaliteta hrvatskog sporta, pokazuje svoju kvalitetu. Čekamo da pokaže svoju kvalitetu na boljoj boksačkoj sceni. On je dobra zvijezda vodilja svih boksača Hrvatske, s njegovim i drugim profesionalnim boksačima naši će sportaši bolje kotirati. To je sve tržište”, objasnio nam je sugovornik.

Foto: Privatna arhiva

Kazao nam je i kako u klubu trenira i preko 40 djevojaka, a važno je spomenuti kako se tamo može rekreativno trenirati. U rujnu su počeli i s MMA selekcijom pod vodstvom trenera Igora Kolakušića

“Želja je okupiti klince, dečke, selektivno stvaranje sportaša. Vrhunac je Ultimate fight, oni koji su osjetili da nisu osjetili vrhunac u boksu, kickboksu ili judu, objedinimo pod organizacijom slobodne borbe i tamo mogu pokazati nešto više. Judo, boks i kickboks su nekako ograničeni, ali u MMA nije tako“, objasnio nam je.

Za kraj zaključio je kako nam je svima nekako potreban rekreativan sport.

“Psihološki smo smireniji i fizički ispucani, spremniji, sretniji, bez opasnosti od ozljeda ili kontakta. Znači ispucamo negativnu energiju, bez straha da bi bilo ozljeda”, zaključio je Kadić.

Gladijator možete pratiti i na njihovoj Facebook stranici i na Instagramu.


Komentari