TKO JE BIO PEPSI BOŽIĆ I ZAŠTO JE JEDAN OD NAJVEĆIH U POVIJESTI HRVATSKE KOŠARKE?

Foto: Dnevno.hr

Legendarni trener i utemeljitelj Košarkaškog kluba Zagreb te bivši izbornik hrvatske muške reprezentacije Boško Pepsi Božić, preminuo je u četvrtak u Zagrebu u 67. godini.

Tko je bio Pepsi Božić i zašto je toliko značajan za hrvatsku košarku?

Boško Božić Pepsi, nekada je bio izbornik, poznati trener i pedagog te predsjednik udruge stručnih košarkaških trenera. Drži ga se i osnivačem Košarkaškog kluba Zagreb. Njegov entuzijazam uvijek je bio snage magneta, stoga nije pretjerano reći da je KK Zagreb danas, doslovce njegovo dijete. Od najniže lige do vrha hrvatske košarke Zagreb se ustrajno podizao, a došao je i dan kada je ovaj klub postao hrvatski prvak, zaigrao u europskom natjecanju, pa nije naodmet biti pretenciozan i kazati – KK Zagreb je životno djelo Boška Božića Pepsija.

Boško Božić je 1970. godine kao 18-godišnjak s grupom prijatelja i košarkaških entuzijasta osnovao Košarkaški klub Siget u istoimenom novozagrebačkom naselju u kojem je stanovao. Nakon četiri godine Božić je igrački dres zamijenio trenerskom ulogom, a 1976. godine klub je prerastao kvartovske okvire i preimenovan je u KK Novi Zagreb. Boško Božić ga je u trenerskoj ulozi doveo sve do prvoligaškog društva u bivšoj državi. U samostalnoj Hrvatskoj klub je promijenio ime i postao KK Zagreb, a najveći uspjeh ostvario je 2011. godine, kad je osvojio naslov prvaka Hrvatske i izborio mjesto u Euroligi. No, tada Božića više nije bilo u vodećim klupskim strukturama, jer se 1999. godine odlučio povući nakon sukoba s tadašnjim predsjednikom kluba Željkom Čovićem.

Kao izbornik hrvatske reprezentacije osjetio je žezlo kritika nakon što je s nacionalnom momčadi u koju je vratio Toni Kukoča iz Chicago Bullsa osvojio tek 11. mjesto na Europskom prvenstvu u francuskom Le Mansu i Parizu 1999. godine. Velike nade su se tada polagale u Božićevu momčad, pošto je i na prethodnoj europskoj smotri naša reprezentacija bila veoma slaba, osvojila je u Španjolskoj 1997. godine tek 11. mjesto.

Hrvatska je tada turnir Europskog prvenstva u Francuskoj otvorila pobjedom protiv Italije, ali je već u drugom kolu poražena od Turske rezultatom 70-63. Drugi krug je izboren nakon lake pobjede protiv Bosne i Hercegovine. Nakon slavlja protiv Češke i novog poraza od Litve, utakmica protiv Njemačke bila je kvalifikacijska za prolaz u četvrtfinale. Njemačka je slavila s visokih 102-85, a briljirao je u njemačkom dresu mladi Hrvat, Dražen Tomić s 32 koša. Hrvatska je kao i prije dvije godine završila na 11. mjestu. Naravno,Božić više nije bio izbornik. Kao mnogi prije i poslije njega.


Komentari