STVORITELJ CIBONE JEDAN JE OD NAJUTJECAJNIJIH LJUDI U POVIJESTI KOŠARKE: Osvojio sve što se moglo osvojiti

Screenshot: Hayat media BiH

Mirko Novosel jedan od najvećih košarkaških autoriteta ne samo u Europi, usudimo se reći i u svijetu, tvorac je uspješne Cibone osamdesetih godine i glavni kreator blistave jugoslavenske reprezentacije kojoj nije bilo premca u Europi i u svjetskom olimpijskom pokretu.

Po završetku igračke karijere ostao je u košarci, postao trener tadašnje Lokomotive s posebnim smislom za organizaciju kluba, a njegov predan rad počeo je uskoro brati plodove. Lokomotiva, kasnije Cibona od sredine sedamdesetih godina, postajao je malo-pomalo jedan od najboljih europskih klubova.

Nezapamćena euforija u Zagrebu 1982. godine bila je tek točka na ‘i’ tadašnjih uspjeha zagrebačkog sporta jer je iste godine prvak nakon 27 godina bio Dinamo, pa odbojkaši i vaterpolisti Mladosti, a Cibonin prvi naslov prvaka bio je isto poseban u srcima Zagrepčana koji su punili veliku dvoranu Sportskog doma do brojke od petnaestak tisuća gledatelja.

Stvaranje velike Cibone

S Jugoslavijom je Mirko Novosel osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine, četiri godine kasnije u Moskvi okitio se zlatnom medaljom, a 1984. godine na Igrama u Los Angelesu dokučio je brončanu medalju. Bio je vrhunski stručnjak, ali imao je jedan cilj. Dovesti Cibonu na vrh Europe. Dolaskom Dražena iz Šibenika cilj je postao sve bliži.

1984. godine Cibona je osvojila naslov jugoslavenskog prvaka košem Mihovila Nakića u zadnjoj sekundi presudne zagrebačke utakmice. Kao prvak Cibona je počela igrati Kup prvaka, a prethodne sezone u istom natjecanju je nanizala čak šest poraza u skupini, bez ijedne pobjede. S tek pristiglim Draženom Petrovićem počela je druga priča. Cibona je redom počela pobjeđivati najjače suparnike, Real, CSKA, Maccabi, da bi u velikom atenskom finalu Real nadvisila i treći puta te sezone.

Cibona je te 1985. godine postala europski prvak uz neviđeno slavlje pet tisuća pristiglih zagrebačkih navijača u pirejskoj Dvorani prijateljstva i mira. Bila je to košarkaška senzacija desetljeća, svijet je saznao i za Dražena Petrovića. Mirko Novosel bio je i jedan od glavnih inicijatora, kasnije i organizatora Univerzijade u Zagrebu 1987. Godine kad je uspio progurati gradnju Ciboninog tornja i dvorane na uglu Savske i tadašnje Končareve ulice (danas Ozaljske).

2007. godine primljen je u američku Kuću slavnih košarke (Springfield), a priznanje mu je nedavno dodijeljeno i od FIBA-e za vrijeme nedavnog Svjetskog prvenstva u Istanbulu. Kuća slavnih FIBA-e nalazi se, inače, u Madridu.


Komentari