STIGLA ODLUKA FIS-a: Zagreb ispao iz kalendara Svjetskog skijaškog kupa

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Vijeće FIS-a je u srijedu na sjednici u Zürichu usvojilo kalendare utrka FIS Svjetskog kupa za nadolazeću sezonu 2023./24.

No, kako je izvijestio Hrvatski skijaški savez, nema sljemenskih utrka Snježne kraljice, što znači da je nakon 19 godina Zagreb ispao iz kalendara Svjetskog skijaškog kupa.

NAKON OVOGODIŠNJEG DEBAKLA: Iduće godine nema Snježne kraljice? Objavljen raspored na kojemu nema utrke na Sljemenu!

Iako je Hrvatski skijaški savez uložio zahtjev, vijeće FIS-a ga nije uvažilo, a nisu pomogle niti preporuke pododbora za Svjetski kup u alpskom skijanju i Alpskog odbora za uključenjem Sljemena u kalendare u sezoni 2023./24., upućene sa sastanaka održanih u Cavtatu početkom svibnja.

No, s obzirom da je riječ o kalendaru za jednu sezonu, iz Hrvatskog skijaškog saveza vjeruju kako će utrke Snježne kraljice ponovo biti u kalendaru Svjetskog kupa u nadolazećim sezonama.

“Žao nam je što Snježne kraljice neće biti ove zime, ali već razmišljamo o sezoni nakon i nadamo se i vjerujemo da će Snježna kraljica biti opet uvrštena u kalendar FIS Svjetskog kupa 2024./25. U organizaciji utrka FIS Svjetskog kupa ima brojnih primjera gdje drugi organizatori nisu organizirali utrke FIS Svjetskog kupa svake godine te su se ponovo nakon toga vraćali u kalendar, pa očekujemo da će tako biti i s našim utrkama. Nažalost, imali smo veliki peh s vremenom zadnje dvije godine kada smo, baš tada, u novogodišnjem periodu svjedočili nevjerojatnim i dugotrajnim toplim vremenskim uvjetima za taj dio godine, ne samo u Zagrebu, na Sljemenu i u Hrvatskoj, već i u čitavoj srednjoj Europi, ali smo svake godine i u tako teškim uvjetima uspjeli organizirati barem jednu utrku. Ako nemate utrku, to je kao da naša nogometna reprezentacija neprestano igra u gostima, a naše su skijašice i skijaši svojim rezultatima itekako zaslužili i igru na domaćem terenu gdje su redovito ostvarivali dobre rezultate te se iskreno nadamo da će ona ponovo biti moguća nakon godine pauze”, rekao je Vedran Pavlek, direktor Organizacijskog odbora utrka i direktor Hrvatskih alpskih reprezentacija i ski pool-a te dodao:


“Bez Snježne kraljice sigurno će biti puno teže zatvoriti financijsku konstrukciju i financiranje reprezentacija i mladih, ali vjerujemo da ćemo, uz pomoć naših sponzora, partnera, Hrvatskog olimpijskog odbora i Ministarstva turizma i sporta u tome uspjeti. Kroz sve ove godine organizacije utrka na Sljemenu stvorili smo sjajnu organizacijsku ekipu na koju sam ponosan i koja već 19 godina vrhunski organizira utrke na brdu bez infrastrukture, često u vrlo teškim snježnim i vremenskim uvjetima te ćemo tu ekipu očuvati za sezone koje su pred nama”, zaključio je Pavlek.


Komentari