SRUŠENA NEVJEROJATNA TRADICIJA: Dinamu se ovo dogodilo prvi put u povijesti!

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Nogometaši zagrebačkog Dinama prvi put u svojoj povijesti u Europi su ispali od nekog mađarskog kluba.

Do sada su sedam puta su igrali protiv Mađara i svih sedam puta prošli dalje. Tri puta su izbacili MTK, dva puta Ferencvaros, a po jednom ZTE i Gyor.

Međutim, pobjedničku seriju Plavih prekinuo je Ferencvaroš koji je tako uzvratio hrvatskom prvaku za lanjski poraz, također u 3. pretkolu Lige prvaka.

Prvi susret je tada završio 1:1, Dinamo je poveo golom Dania Olma u 7. minuti, a izjednačio je David Siger u 59. minuti. No, u uzvratu su Plavih briljirali u Budimpešti ostvarivši pobjedu 4:0, a strijelci su bili Arijan Ademi (16), Bruno Petković (47), Olmo (55) i Amer Gojak (79).

Dodajmo kako je Dinamo bio bolji od Fradija i u polufinalu Kupa velesajamskih gradova 1963. godine pobijedivši u obje utakmice (2:1, 1:0), no u finalu je izgubio od Valencije (1:2, 0:2).

Prvi Dinamov sudar s Mađarima nakon proglašenja hrvatske neovisnosti dogodio se u sezoni 1997/98. i to protiv MTK-a u 2. kolu Kupa UEFA. Mađarski sastav je u prvom susretu slavio s 1:0, no Dinamo je u uzvratu s dva gola Roberta Prosinečkog (12, 65-11m) prošao dalje. Nažalost, u idućem kolu Dinamo je ispao od Atletico Madrida.

MTK se našao na suprotnoj strani i dvije sezone kasnije i to kao posljednja prepreka na putu do Lige prvaka. Nakon maksimirskih 0:0, Dinamo je u Mađarskoj pobijedio s 2:0, a oba gola zabio je Josip Šimić (58, 86). Hrvatski prvak je ušao u Ligu prvaka osvojivši posljednje mjesto u skupini iza Manchester Uniteda, Marseillea i Sturma.

Uslijedio je ogled protiv ZTE-a u 1. kolu Kupa UEFA u rujnu 2001. Dinamo je bio uvjerljiv ostvarivši dvije pobjede, 6:0 u Maksimiru, te 3:1 u Zalaegerszegu. U Zagrebu su se među strijelce upisali Silvio Marić (8), Dumitru Mitu (18), Ivica Olić (48), Kristijan Polovanec (76) i Vladimir Petrović (84, 86), a na gostovanju Dumitru Mitu (13), Ivica Olić (42-11m) i Edin Mujčin (74). Za ZTE je jedini gol zabio u Radu Sabo u sudačkoj nadoknadi. U idućoj rundi Dinamo je ispao od Fulhama.

Treći sudar Dinama i MTK dogodio se u 1. kolu Kupa UEFA 2003. Plavi su prije toga ispali od kijevskog Dynama i europski put nastavili u Kupu UEFA.

U prvom susretu na stadionu Maksimir bilo je 3:1 za Dinamo. Gosti su poveli u 3. minuti preko Sandora Torghellea, no Dinamo je u nastavku okrenuo rezultat golovima Eduarda (37), Jasmina Agića (48) i Goce Sedloskog (56-11m). U uzvratu nije bilo golova. Nažalost, u 2. kolu Dnjipro je zaključio europsku priču zagrebačkog sastava.

Nakon šokantnog ispadanja od Šerifa u kvalifikacijama Lige prvaka, Dinamo je u kolovozu 2010. u play-offu Europske lige igrao protiv Gyora. Dobio je obje utakmice (2:1, 2:0). Mađari su poveli u Zagrebu preko Nicolasa Ceolina (17), no Sammir je okrenip rezultat s dva gola, oba iz jedanaesteraca (45+2-11m, 84-11m). U uzvratu je briljirao Ante Rukavina postigavši oba gola (19, 28).

Dinamo je dohvatio skupinu Europske lige osvojivši treće mjesto iza Villarreala i PAOK-a, a ispred Club Bruggea, piše dnevno.

KAKO BI DINAMO REAGIRAO DA MAMIĆ NIJE MAMIĆ? Mi smo uvjereni da znamo odgovor…


Komentari