SRETAN ROĐENDAN BLANKA! Ovo sigurno niste znali o heroini hrvatske atletike

Facebook/Blanka Vlašić

Blanka je u kategoriji juniora bila nedodirljiva.

Blanka Vlašić rođena je na današnji dan prije 33 godine. Ona je hrvatska atletičarka i rekorderka, a njezinih preskočenih 208 centimetra drugi je rezultat svih vremena. Osim toga, Blanka je i dvostruka svjetska prvakinja u skoku u vis. Čini se da je od rođenja bila preodređena za velike sportske stvari jer je odrastala u sportskoj obitelji.

Njen otac Joško bio je atletičar, desetobojac i osvajač zlatne medalje na Mediteranskim igrama u Casablanci, a upravo po tom gradu je Blanka i dobila ime. Njena majka Venera također je bla sportašica, ona je bivša prvakinja Jugoslavije u skijaškom trčanju.

Blanka je već sa 7 godina počela trenirati u splitskom ASK-u i to pod vodstvom oca Joška. Ubrzo je postala juniorska prvakinja svijeta, a već s nepunih 17 godina nastupila je na Olimpijskim igrama u Sydneyu.

Dva metra Blanka je prvi puta preskočila baš u Zagrebu, na Hanžeku, a nosila je tada simboličan broj 200.

Taman kada je njena senorska karijera uzela maha snašla ju je bolest štitnjače zbog koje nije zasjala na vrshu svjetske atletike.

Odbolovala je Blanka svoje i 2007. pobrinula se da nitko na svijetu ne zaboravi njeno ime. Dana 30. srpnja naša altketičarka preskočila je 206 centimetara i postavila osobni i hrvatski rekord. Već nekoliko dana kasnije podigla je letvicu na 207 centimetara i preskočila je. 

Kako su rasle njene visine?

Na listu njenog napretka smjestila se visina od 161 centimetra koju je mala Blanka preskočila u Puli 1997. godine. Tada je to za nju bilo čudo. Deset godina kasnije s 205 centimetara ubrala je svoje prvo svjetsko zlato.

Jedan od najuglednijih sportskih dnevnika L’ Equipe za blanku je tada napisao: “Blanka Vlašić nova je prva dama atletskog dvora koja je svojoj zemlji donijela prvu medalju na svjetskim prvenstvim i to onu najsjajniju”.

Uz bok Rafaelu Nadalu, 2010. godine proglašena je najboljom sportašicom svijeta, a iste godine proglašena je i najboljom atletičarkom Europe.

Osim u sportu Blanka se okušala i u glumačkim vodama, odigrala je glavnu ulogu u spotu Klape Rišpet za pjesmu “Bila si voljena.”

Komentari