SREBRO SE POČELO KOVATI NA DANAŠNJI DAN: Vatreni su prije četiri godine svladali Nigeriju, čime su najavili nešto povijesno veliko

Hrvatska Nigerija (Foto: Guliver)

Vatreni su započeli svoj lov na svjetsko srebro pobjedom od 2 – 0 protiv Nigerije u ruskom Kalinjingradu, a utakmica se odigrala na današnji dan, 16. lipnja 2018. godine.

Nakon golgote u kvalifikacijskom ciklusu, neuvjerljivih predstava u mečevima s Turskom, Islandom, Kosovom i Finskom, smjene izbornika Čačića, Hrvatska reprezentacija je predvođena Zlatkom Dalićem preko Ukrajine i naposljetku Grčke izborila nastup na svom petom Mundijalu.

Hrvatska je ‘za nagradu’ na ždrijebu dobila neugodnu skupinu D s Argentinom, Nigerijom i Islandom, a Vatreni, iako nominalno ‘Dark Horse’ prvenstva, imali su itekakav ‘mountain to climb’ za proći među 16 najboljih.

Pritisak uspjeha se nametao sam po sebi, budući da Hrvatska još od 1998. nije bila prošla skupinu, a mnogi su generaciju Modrića, Rakitića i Mandžukića smatrali još talentiranijom od Ćirih ‘Brončanih’.

Iza Modrića i Kovačića je bila fenomenalna sezona u Realu, s kojim su osvojili Ligu prvaka, Mandžo je s Juveom osvojio duplu krunu, Raketa je izdominirao La Ligu s Barcelonom, Rebić je osvojio DFB-Pokal s Eintrachtom… Svi su preduvjeti za nešto ‘veliko’ bili tu, a bome, to ‘veliko’ je postalo ‘glomazno’.

Obračun u Kalinjingradu

Međutim, kuglice nam u prvom kolu nisu donijele protivnika kojeg smo ‘trebali pregaziti kao plitak potok’. Baš suprotno. Opaka Nigerija, jedna od najboljih afričkih momčadi, predvođena zvijezdama Premiershipa – Mosesom, Ndidijem, Mikelom i Iheanachom, stajala je nasuprot našim junacima, koji će nas za mjesec dana baciti u trans.

Utakmica se igrala u Kalinjingradu, ruskoj enklavi između Poljske i Litve. Lopta je krenula s centra u 20:00 sati, a krenulo je tvrdo. Jako tvrdo. Izgledalo je da će to biti mučenje do samog kraja, međutim, muke nas je lišio Oghenekaro Etebo, koji je autogolom u 32. minuti otvorio koridor Vatrenima ka prvoj mundijalskoj otvarajućoj pobjedi nakon Francuske 98′.

Anatomija gola – Modrić je centrirao iz kornera, Rebić je glavom prenio loptu na drugu stranu gdje je bio Mandžukić, koji je također glavom šutirao prema golu Uzohoa, a lopta je na putu prema mreži zakačila nesretnog Eteba.

Modrić je u 71. minuti s bijele točke potvrdio pobjedu, nakon što je Troost-Ekong hrvačkim zahvatom oborio Mandžukića u kaznenom prostoru. Sljedeći protivnik Dalićevoj družini bila  je Messijeva Argentina.

HRVATSKA – Subašić, Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić, Rakitić, Modrić, Kramarić, Perišić, Rebić, Mandžukić (Brozović, Kovačić, Pjaca)

NIGERIJA – Uzoho, Abdullahi, Balogun, Troost-Ekong, Idowu, Ndidi, Etebo, Mikel, Moses, Iwobi, Ighalo (Musa, Iheanacho, Simy)


Komentari