SPREMNI ZA SPORTSKI FILMSKI SPEKTAKL? Na ‘High 5’ festivalu prikazuje se 176 filmova s pet kontinenata

PR FOTO

Više od 170 filmova, s čak 5 kontinenata bit će prikazani na velikom platnu festivala High 5, a nagrade će se dodjeljivati u četiri kategorije koje se razlikuju prema trajanju filma.

Sve je spremno za premijerno izdanje High 5 Sport Film & Media Festivala. Iako je početak bio planiran i najavljen za 26. travnja, zbog velikog interesa i gostoprimstva domaćina Zadra, festival počinje dan ranije, 25. travnja svjetskom premijerom filma Prvi put autorice Mirjane Hrge. Više od 170 filmova, s čak 5 kontinenata bit će prikazani na velikom platnu festivala High 5, a nagrade će se dodjeljivati u četiri kategorije koje se razlikuju prema trajanju filma. Dodijelit će se i posebna priznanja osobama koje su zaslužile hrvatski sport.

„Ponosan što ćemo dodijeliti posebna priznanja i nagrade osobama koje su zadužile hrvatski sport i osobama koje nažalost više nisu s nama. To su Bruno Orešar, prvi izbornik Davis Cup reprezentacije, Slavko Rasberger koji je za vrijeme ratnih godina sačuvao ATP turnir u Umagu, Eduard Tartaglia za cjeloživotni doprinos u košarci, i Vlatko Marković, osoba koja je obilježila Hrvatski nogometni savez. Posebno mi je zadovoljstvo najaviti i skijaški dan u Zadru kada ćemo imati priliku pogledati nekoliko sjajnih sportskih dokumentaraca posvećenih ovom sportu. Osim već najavljenog filma o obitelji Kostelić, vidjet ćemo i film o 120 godina povijesti skijanja u Zagrebu i Hrvatskoj“, izjavio je organizator festivala Andrej Maksimović.

PR FOTO
PR FOTO

Pete Radovich, višestruko nagrađivani američki producent porijeklom iz Zadra najavio je premijeru dugometražnog filma Barakude o olimpijskim pobjednicima iz Londona – hrvatskoj vaterpolskoj reprezentaciji.

„Uvijek mi je bio san snimiti film o hrvatskim sportašima, a bio sam presretan kad sam dobio dozvolu Ratka Rudića i Hrvatskog vaterpolskog saveza da film bude upravo o tim sjajnim mladim sportašima. Posebno mi je drago kao Zadraninu da će se ovaj festival održati upravo u mom gradu i ponosan sam što će moj film premijerno biti prikazan upravo tamo“, izjavio je Pete Radovich.
Pristigle filmove ocjenjivat će čak dva žirija, novinarski žiri te žiri sastavljen od sportaša i ljudi koji su svojim djelovanjem vezani uz sport, a čiji je predsjednik Ranko Četković, tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora. Dobitnicima festivala bit će uručene posebne statuete autora Ivice Propadala, priznatog umjetnika i glazbenika koji je vrlo brzo došao do idejnog rješenja inspiriran sjajnim hrvatskim sportašima i velikanima.

Suorganizator festivala je i Hrvatski olimpijski odbor koji je rado prihvatio pokroviteljstvo nad High 5 Sport Film & Media Festivalom, posebno jer se radi o novom konceptu u promidžbi hrvatskog sporta, povezivanju sportskih dokumentarnih filmova s panel raspravama i konferencijama o aktualnim sportskim temama.

„Mediji zauzimaju ključno mjesto u sportu, a Hrvatska mora pratiti međunarodne trendove i biti konkurentna na tom području. Drago mi je da su organizatori festivala to prepoznali te nam svima ponudili platformu za razmjenu postojećeg i prikupljanje novog znanja. Nadam da će se festival pretvoriti u tradicionalnu godišnju manifestaciju i obavezan termin u godišnjem kalendaru svih sportskih djelatnika kao i svih onih koji su bliski sportu“, rekao je glavni tajnik HOO-a Josip Čop.

Da je uoči festivala sve spremno potvrdio je i gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta: „Zadovoljstvo mi je što će se prvi High 5 Sport Film & Media Festival održati u našem gradu i zahvaljujem organizatorima što su odabrali baš Zadar, grad sporta iz kojeg su potekli mnogi svjetski poznati sportaši, ali isto tako i grad bogate kulture i povijesti te naravno, prepoznatljivo europsko turističko središte. Ovaj festival koji spaja sport, kulturu, turizam, medije i biznis svakako je još jedan atraktivan i značajan događaj koji će itekako doprinijeti kvaliteti ponude najbolje turističke destinacije u 2016. godini.“

Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport pozvao je sve Zagrepčane da posjete festival High 5 čiji je suorganizator Grad Zagreb: „Grad Zagreb ponosan je što će biti suorganizator i pokrovitelj premijere tako značajnog festivala. Posebno smo sretni što ćemo pružiti ruku našem dragom prijatelju gradu Zadru te pozivamo sve Zagrepčane i Zagrepčanke da krajem travnja posjete taj hrvatski biser i uživaju u brojnim panelima, projekcijama i popratnom programu festivala High 5“.

PR FOTO
PR FOTO

Predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza Bono Bošnjak predstavio je projekt Mate Parlov kao jedan od ključnih ciljeva Hrvatskog boksačkog saveza. Brončani spomenik visok čak dva i pol metra uskoro će biti postavljen u Puli u čast sportašu stoljeća koji je osvojio sve što se moglo osvojiti.

Sportska televizija jedan je od partnera festivala te producent filma o zlatnoj rukometnoj reprezentaciji iz Atlante Prvi put, a iz Zadra će izravno prenositi neke od panela i svim onima koji neće moći doći u Zadar omogućiti da uživaju u programu festivala.

„Sport je najljepši hrvatski izvozni proizvod, a Sportska televizija oduvijek je njegovala sve što je vezano uz hrvatski sport. Upravo zato nismo mogli zaobići ovaj festival i osobno mi je drago da je pokrenut jer imamo iznimno malo filmova, a mnogo velikih sportskih uspjeha“ izjavio je Jura Ozmec, urednik Sportske televizije.

Festival će trajati od 25. do 30. travnja, a održat će se nekoliko atraktivnih lokacija u Zadru, a osim projekcija domaćih i stranih sportskih dokumentarnih filmova i zanimljivih panel-rasprava, tijekom festivala posjetitelje očekuje i izložba fotografija i umjetnosti na temu sporta te brojni drugi zabavni sadržaji.


Komentari