SPORTSKI RETROVIZOR: Janica Kostelić, junakinja našeg doba

Janica Kostelić (Foto: Srdjan Vrancic)

Nedavno smo pisali o ocu. Sada je na redu kćer. Dovoljno je napisati – Janica. Kada sportaša nazivate imenom, a ne prezimenom, onda to govori samo za sebe. Dražen Petrović je – Dražen. Luka Modrić je – Luka. Ivano Balić je – Ivano. Blanka Vlašić je – Blanka. Goran Ivanišević je – Goran. Janica Kostelić je – Janica. Nije nam namjera difamirati ostale naše sportske velikane. Koga smo zaboravili istaknuti, unaprijed se ispričavamo.

Janica Kostelić rođena je 5. siječnja 1982. godine u Zagrebu. Priču o uspjehu obitelji Kostelić svi znamo. U tanane. Gledali smo dokumentarce, navijali smo za brata i sestru, živjeli smo za njih (upadamo opet u zonu patetike).

Janičina skijaška ostavština je toliko velika da ne može ući u jednu monografiju, kamoli u jedan mali člančić, ali ćemo se potruditi da pobrojimo sva velika postignuća naše sportske kraljice.

Zlatna olimpijka

Svijet sporta je za ime Janice Kostelić prvi put čuo na Olimpijskim igrama u Naganu 1998. godine, kada je kao 16-godišnjakinja osvojila respektabilno 8. mjesto u kombinaciji. Uspjeh je bio tim veći jer je ta djevojka dolazila iz ‘ne-alpske’ države. Četiri godine kasnije, u glavnom i najvećem gradu američke savezne države Utah, Janica je zablistala. ‘Pustila je skiju’, kako je to često znala reći.

Tri zlata i srebro – bio je njen učinak na Olimpijadi u ‘Slanom Jezeru’. Monstruozno. Neviđeno do tada u ženskom skijanju. Zagreb i dalje ne zaboravlja doček heroine, koja je pronijela glas Lijepe naše diljem svijeta.

U Torinu 2006. prepolovila je broj medalja. Zlato iz kombinacije i srebro iz superveleslaloma povećao je njenu olimpijsku kolekciju na broj 6. Nažalost, na tome se zaustavila, jer je krajem iste te godine ‘objesila skije o klin’.

Rivalstvo s Anjom Paerson

Koja su najveća rivalstva u povijesti sporta? Ali v Frazier, Nadal v Đoković, Nadal v Federer, Messi v Ronaldo, Borg v McEnroe, svakako su ona koja nam prva padaju na pamet. Međutim, žensko skijanje imalo je svog Alija i Fraziera, Nadala i Đokovića. To su bile naša Janica i Šveđanka Anja Paerson, dvije dame koje su vladale bijelim sportom na početku 21. stoljeća.

Anja i Janica su u razdoblju od 2001. do 2006. osvojile pet od šest Svjetskih kupova, s time da je Janica vlasnica tri velika Kristalna globusa.

Nezaboravna je scena sa Zlatne lisice u Mariboru 2003. godine kada su hrvatski navijači gađali Anju grudama snijega, što je iz današnje perspektive ipak samo simpatični fun fact, ali ipak govori da je to rivalstvo itekako bilo ‘vruće’.

Janičin oproštaj

Janica je napustila svijet skijanja u najboljim godinama. Toj odluci kumovali su motiv, ozljede, zasićenje, tko zna što još. Je li mogla dati još skijanju? Naravno. Međutim, otišla je na vrhuncu. Kao što to rade najbolji. I najveći.

Nakon karijere se povukla iz javnosti, iako je neko vrijeme obnašala dužnost Državne tajnice za sport.

Sa sjetom se sjećamo ‘bijelih dana’ ranih 2000-ih. Dana Snježne kraljice. Vožnje bez rukavice. Naše heroine. Janice Kostelić.

 

 

 

Komentari