Slobodna država Liberland počela proizvoditi pivo – Liberbeer

FOTO: Lidovky

Vid Jedlička i njegov Liberland dobili su svoje pivo.

Praška prodavaonica piva Galeria piva odlučila je podržati ideju slobodne države Liberland nudeći poseban set zanatskog napitka od hmelja. U proizvodnji tog Liberbeera koriste se odabrane cvjetne šišarke hmelja i voda s Rudne gore na češko-njemačkoj granici, piše popularni pivski sajt pivnica.netNa toj je gori otvoren je prvi rudnik urana u povijesti.

Liberbeer uzima najbolje i od globalnog trenda craft piva i od tradicije najboljih čeških pivskih škola. Ne sadrži umjetne dodatke, nefiltrirano je i nepasterizirano.

Cilj suradnje između praške Galerije piva i slobodne države Liberland nije samo promocija Liberlanda i libertarijanskih ideja već i financiranje rasta Liberlanda. Od svakog prodanog Liberbeera deset centi polaže se na bankovni račun Jedličkine države.

Trenutačno u ponudi imaju Liberbeer ale IPA, sa 6,5 % alkohola, a sadrži tri vrste hmelja te dvije vrste slada.

Namjera je uskoro plasirati i Liberbeer pale lager. Prodavat će se u staklenim bocama od 0,75 litara, kegovima od 30 litara te – petainerima, bocama od 20 litara. Već se planira i širenje jer pivnica.net navodi kako će se ponuditi i licencna proizvodnja hrvatskim, ali i srbijanskim pivovarama, gdje se spominje apatinska, s kojom su navodno kontakti već uspostavljeni.


Komentari