NOGOMETNI VREMEPLOV: Na današnji dan napustila nas je najveća ‘Plava devetka’ (VIDEO)

Screenshot

Nakon operacije je rekao “Ionako mi lijeva ne treba, s njom nikad nisam zabijao”. Umro je u bolnici 7 dana poslije.

Na današnji dan, 9. prosinca 2008. godine, u Zagrebu je umro Dražan Jerković, hrvatski nogometaš, reprezentativac, trener, sportski direktor i izbornik, “plava devetka”, legendarni centarfor Dinama i najbolji strijelac nogometnog SP-a 1962. godine u Čileu. Jerković je od najmlađih dana bio član zagrebačkog Dinama, s kojim je osvojio prvenstvo države (1958.) i dva puta Kup maršala Tita (1960. i 1965). Na 315 utakmica postigao je 322 zgoditka, u prosjeku više od jednog gola po utakmici, što ga čini najučinkovitijim strijelcem Dinama svih vremena.

U reprezentaciji bivše Jugoslavije kao igrač Dinama odigrao je 21 utakmicu i postigao 11 pogodaka. Nakon igračke karijere nastavio je s trenerskom. Bio je tehnički direktor i trener klubova NK Dinamo Zagreb, austrijskih INCO Klagenfurt i Villach, NK Dinamo Vinkovci, te NK Zagreb. Od 1. rujna 1990. do 24. lipnja 1992. bio je prvi izbornik hrvatske nogometne reprezentacije.

Dugo godina je bolovao od šećerne bolesti, zbog koje mu je 2. prosinca, 2008. u KBC Zagreb u Zagrebu amputirana lijeva noga. Nakon operacije je rekao “Ionako mi lijeva ne treba, s njom nikad nisam zabijao“. Umro je u bolnici 7 dana poslije.


Komentari