Dinamo pod smiješnim objašnjenjem odbija pomoći svom najboljem igraču u povijesti

Legendarni nogometaš Dinama, Stjepan Lamza još je 21. svibnja završio u bolnici zbog upale pluća. Legendarni dinamovac (79) nije bio dobro i odigrala se prava drama jer je u kritičnom stanju zaprimljen u zagrebački KB Merkur. Ipak, već sljedećih dana je Lamza bio bolje. Liječnici su strahovali zbog dobijene sepse, ali događaji su bili pod kontrolom, no Lamza se dugo nalazio na odjelu intenzivne njege, a imao je čak i moždani udar.

Inače, lani je Lamza preživio i blaži srčani udar.

Sada, skoro četrdesetak dana nakon hospitalizacije u Kliničkoj bolnici Merkur u Zagreb Lamza se nalazi u bolnici u Rockfellerovoj ulici, na pulmološkom odjelu. Redovito su ga posjećivali Slaven Zambata i Dragan Milanović, poznati zagrebački nogometaši i njegovi veliki prijatelji. Dolazio mu je i Zorislav Srebrić.

Lamza se osjeća bolje, ali teško govori. Jedno vrijeme čak nije ni komununicirao. S njim je dosta vremena u sobi bio i naš legendarni pjevač Mišo Kovač.

Stjepanu Lamzi hitno treba oporavak, a tu su se stvari, jednostavno za ne vjerovati, poprilično zakomplicirale. Problem je u tome što Dinamo, njegov klub kojem je toliko dao, uopće nije zainteresiran da pomogne Lamzi otići u toplice. Teško za vjerovati, ali je istinito! Pa su se njegovi prijatelji obratili čak i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, u želji da se iznađe neko rješenje.

Dinamo je Slavenu Zambati odgovorio kako Lamza nije s njima pod nikakvim ugovorom i ne vide načina kako da ga pošalju u Toplice?! Kakav ugovor, Lamza je čovjek sa 79 godina! Riječ je o čovjeku koji je Dinamu donio najveći uspjeh u povijesti – Kup velesajamskih gradova 1967. godine.

Prisjetimo se, Lamza je rođen 1940. godine u Sisku. Počeo je u sisačkoj Segesti (1956–1958), zatim je nastupao za Maribor, a od 1960. nosio je plavi dres Dinama. S plavima je osvojio dva nacionalna kupa (’63. i ’65.) te Kup velesajamskih gradova 1967.

Za Dinamo je odigrao 186 službenih utakmica i postigao 36 pogodaka. Nastupao i za FC Chatoroux (1969), Rijeku (1970) i Croatiju iz Melbournea (1971). Karijeru u silnom igračkom usponu prekinula je ozljeda zbog nesretnog pada nakon njegove najbolje igre u polufinalu Kupa velesajamskih gradova protiv Eintrachta iz Frankfurta (4-0) u Zagrebu.

Za reprezentaciju Jugoslavije (1963–1967) odigrao je sedam utakmica. Snažan, sjajan u dvobojima, odličan dribler i vrhunski tehničar, najviše je pokazao kao lijeva spojka, gospodar sredine terena, a uspješno je igrao i u obrani. Jedna je od Dinamovih legendi. Oproštajnu utakmicu odigrao je 1970. protiv Benfice predvođene Eusebiom (2-0 za Dinamo, Lamza strijelac).

Lamza je bio najbolji Dinamov igrač šezdesetih godina, jedan od najzaslužnijih u osvajanju Kupa velesajamskih gradova. S loptom je mogao doslovce sve, pa i više od toga. Nepredvidivi dribler kakvih ni u Brazilu nije bilo.

Ćeva, što mu je nadimak, obilježio je jednu epohu s kojom imamo tako sentimentalan odnos. A ovo nije zaslužio!


Komentari