ZAŠTO HRKI NIJE POPUT ZAGIJA? Duh zajedništva i srčanosti nadvladava tugu praznih tribina (FOTO)

Univerzijada '87/ Ivan Ramađa

Unatoč činjenici da su Europske sveučilišne igre organizacijski potpuno podbacile, moramo pohvaliti duh zajedništva koji vlada među mladim sportašima.

Iako broj posjetitelja i zainteresiranost Zagrepčana nije na nivou legendarne Univerzijade ’87., mladi sportaši Europskih sveučilišnih igara oduševljavaju entuzijazmom i zajedništvom. Možda Hrki nije općeprihvaćen poput Zagija, no dojam koji ostavljaju hrvatski i europski studenti sportaši baca u sijenu organizacijske propuste i pasivnost Zagrepčana prema ESI.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Dok je popularna Univerzijada mobilizirala cijeli grad, na ESI možemo vidjeti samo sportaše i ponekog usamljenog gledatelja. Moderni Hrki nije uspio nadmašiti legendarnog Zagija kojeg mnogi još uvijek čuvaju u svojim srcima. Zagijev lik bio je posvuda, što nam otkrivaju i brojni predmeti sačuvani u domovima naših sugrađana.

facebook/Univerzijada '87
facebook/Univerzijada ’87

Nažalost, Hrki nije dosegao tu popularnost.  Je li razlog užurbanost modernog vremena, nedovoljna promocija igara ili nešto treće, nismo sigurni, no ne možemo se oteti dojmu da simpatični Hrki neće zamijeniti Zagija te ostati s nama i nakon zatvaranja Europskih sveučilišnih igara.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Srčani sportaši pred praznim tribinama

Posjetili smo nekoliko sportskih događanja i moramo priznati da nas je oduševila pozitivnost i srčanost ovih mladih ljudi, ali i malobrojnih posjetitelja koji su zdušno podržavali svakog natjecatelja. Iako se u gradu ne može osjetiti ista euforija kao 1987., na sportskim terenima to pada u drugi plan. Sportaši svojom kolegijalnošću i osmijesima kupe sve simpatije.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Prazne tribine nisu ih obeshrabrile pa tako atmosferu podižu svojim uspjesima i sportskim duhom. Rastužuje činjenica da niti hrvatski sportaši nisu privukli gledatelje unatoč posvećenosti svakom nastupu.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Ne možemo se ne zapitati što je danas drukčije? Zbog čega se o Univerzijadi priča i 30 godina poslije, a Europske sveučilišne igre nisu privukle pažnju kakvu su ovi mladi ljudi zaslužili?

Ova predivna sportska priča, koja okuplja 5000 studenata iz cijele Europe, nije naišla na podršku Zagrepčana, no vjerujemo da će stvoriti neka nova prijateljstva i prekrasne uspomene kod njezinih sudionika.

>>> SLIKA S OTVARANJA SVEUČILIŠNIH IGARA: ‘Nije bilo naše glazbe, sve se usmjerilo na Bandića i Oreškovića’


Komentari