Stigle i preporuke za sportaše: Evo kako bi trebali izgledati treninzi prema uputama HZJZ-a

Ilustracija

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je detaljne preporuke i upute za sportske aktivnosti na otvorenim sportskim objektima.

Tako se na ulazu u sve jedinice sportskih objekata, pultovima za plaćanje i radnom prostoru zaposlenika mora na vidljiva mjesta postaviti sredstva za dezinfekciju ruku. Isto se mora učiniti i na svakih 50 metara kvadratnih u prostoru u kojem se provode sportske aktivnosti.

Također, na recepciji se mora osigurati fizička udaljenost između osoba i korisnika te djelatnika međusobno, a ako je moguće postaviti i pregrade (primjerice od pleksiglasa). Minimalna udaljenost između osoba u prostoru recepcije mora biti metar i pol.

Prema uputama HZJZ-a, za svaki trening, pripremnu utakmicu i drugu aktivnost mora se uspostaviti sustav vođenja evidencije svih prisutnih osoba – trenera, instruktora, voditelja, korisnika i svih drugih uključenih u aktivnost.

Evidenciju je potrebno voditi i za pojedinačne treninge s trenerima u svim sportovima, a mora sadržavati ime i prezime, telefonski broj te vrijeme dolaska i odlaska s terena, odnosno treninga.


U slučaju da neki objekt za treninge i druge sportske aktivnosti koristi više korisnika, HZJZ predlaže da se voditelj objekta odredi prioritete korištenja.

Kada je riječ o higijeni, sve unutarnje prostorije sportskih objekata potrebno je redovito prozračivati, a potrebno je izbjegavati korištenje klimatizacijskih i uređaja za grijanje.

Zatvorene prostore sportskih objekata tijekom pauze od sat vremena u sredini radnog vremena te na kraju radnog vremena potrebno je dezinficirati, a posebnu pozornost valja obratiti na čišćenje svlačionica i prostora za tuširanje te sanitarne čvorove.

HZJZ preporuča da treneri, instruktori, voditelji, sportaši i korisnici prije dolaska u sportski objekt izmjere tjelesnu temperaturu. Ako je ona viša od 37,2°C te ako se osoba osjeća bolesno, treba se telefonom javiti nadređenoj osobi. Na posao ne treba dolaziti dok se ne javi liječniku obiteljske medicine.

Ako je moguće, poslodavci zaposlenima u sportskim objektima moraju osigurati rad u dvokratnim smjenama.

Komentari

loading...